България се присъединява към споразумението за Център Север-Юг

България се присъединява към споразумението за Център Север-Юг | StandartNews.com

Правителството одобри присъединяването на България към Разширеното частично споразумение Европейски център за глобална взаимозависимост и солидарност на Съвета на Европа – Център Север-Юг. Това стана ясно от приетите днес решение на Министерски съвет.

Центърът Север-Юг започва да функционира през 1990 г. Замисълът е да представя „гласа на Юга" в Съвета на Европа и да утвърждава ценностите на демокрацията и правата на човека в съседните на СЕ региони.

Центърът представлява платформа за структурирано сътрудничество с участието на правителствата, парламентите, местните и регионални власти и гражданското общество и се управлява на основата на това четиристранно партньорство. Приоритетните му програми и проекти са в областите на глобалното образование, младежта, жените и междукултурния диалог, а в географски аспект усилията му са насочени предимно към страните от Южното Средиземноморие.

С оглед предстоящото председателство на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа, присъединяването ще повиши авторитета и влиянието на страната ни по въпросите, свързани с дейността на Центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай