България на съд за ветропарковете край Калиакра

България на съд за ветропарковете край Калиакра | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия изпрати България на съд поради неуспеха на страната да защити уникални местообитания и консервационно значими видове. Случаят се отнася до региона на Калиакра, на миграционния път и място за почивка на силно застрашени видове, където голям брой вятърни турбини и други съоръжения са били построени без адекватна оценка на техните въздействия върху околната среда. Въпреки че България е поела ангажимент за засилване на защитата на редки видове и местообитания в района, изглежда се случва обратното, гласи изявлението от пресцентъра на комисията. По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник, Комисията следователно предявява иск срещу България в Съда на Европейския съюз.

14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, съобщи министърът на екологията Искра Михайлова в края на септември. Една от процедурите в края на октомври ще влезе в съдебна фаза. Става въпрос за проект за нов вятърен парк от 95 генератора и строителство на ваканционно селище със 150 обекта край Калиакра.

Проектът е известен като ветрогенераторен парк "Смин", а инвеститор е "Уинд енерджи", който е свързан с бившия председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров.

Разрешение за проекта е дадено през 2012 г. от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, след което екоминистерството е спряло строителството, но административният съд е отменил решението на министерството.

В рамките на Директивата за местообитанията и птиците на ЕС, всеки проект, който може да окаже значително отрицателно въздействие върху обекти, които са част от мрежата Натура 2000 на защитени територии, трябва да бъде подложен на предварителна оценка, преди да бъде одобрен. Успоредно с това, Директивата за екологичната оценка на въздействието има за цел да гарантира, че всеки проект, който може да има значително въздействие върху околната среда се оценява адекватно, преди да бъдат одобрени.

България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя им към Африка и обратно.

До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски – червеногушата гъска – прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея. Не е отчетен кумулативният ефект от разрешените проекти, въпреки че това се изисква по директивите за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда.

Мотивирано становище по този въпрос е изпратено до държавата през юни 2012 г. . Докато България предприе значителни законодателни и административни мерк през последната година за ограничаване на щетите, редки и уникални приоритетни местообитания и видове са били засегнати от големия брой вятърни турбини и други съоръжения, които са били построени или без оценка за въздействието им върху околната среда, или с неадекватна оценка.

България поради това не се е съобразила с ключово изискване на Директивата за местообитанията на ЕС, която задължава държавите-членки да предприемат подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на условията в местообитанията и обезпокояване на видовете, за които са определени зоните от Натура 2000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай