България на 44 място по степен на обществено развитие

България на 44 място по степен на обществено развитие | StandartNews.com

София. България е на 44-то място в класацията за обществено развитие за 2014 година. Това показват данните от индекса на обществения напредък.

Областите водоснабдяване, хранене и хигиена са най-добре развити в страната ни. Положителни са данните и за нашето осигуряване и достъпа до основно образование.

Най-зле сме в сферата на здравеопазването, показва още класацията. Лошият въздух, затлъстяването и смъртността на българите допринасят за лошото ни представяне в тази област.

Тревожна е статистиката, че не се развиваме и в други области като лична свобода и избор. В класацията България има ниска оценка за избора на начин на живот и свобода на вероизповеданието. Трябва да работим повече и в сферата на толерантността и интеграцията в обществото. Най-лошо се представяме по отношение на религиозната толерантност, според класацията.

Общият индекс на България е 70,24. Първата страна в класацията е с индекс 80,24. На челните места по обществено развитие са Нова Зеландия, Швейцария, Исландия, Холандия и Норвегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай