България на 100-тно място в света по свобода на словото

България на 100-тно място в света по свобода на словото | StandartNews.com

София. България е на 100-тно място по свобода на словото според годишния доклад World Press Freedom 2014 на международната организация "Репортери без граници". В класацията фигурират 180 страни. 

Първа по свобода на словото според доклада е Финландия, следвана от Нидерландия, Норвегия, Люксембург и Андора. Най-зле е положението в Сомалия, Сирия, Туркмения, Северна Корея и Еритрея, които са в дъното на списъка.

От съседните ни страни пред нас се класират Румъния с 45-а позиция, Сърбия – на 54-то място, Хърватия - 65-а, Босна - на 66-о място, Албания - 85-а и Гърция, която е само едно място напред - 99. След нас са Македония на 123-то място и Турция – 154-та.

Пред нас са също страни като Ботсвана, Самоа, Тринадад и Тобаго, Папуа и Нова Гвинея, Хаити, Нигер и други. САЩ се класират на 64-та позиция, а Русия - на 148-а. Украйна заема 127-ото място от 180 страни.

В доклада се посочва отрицателното въздействие на конфликтите върху свободата на словото. В немалко държави факторът национална сигурност се тълкува прекалено широко и в ущърб на правото за информираност. "Тази тенденция представлява растяща заплаха в световен мащаб и дори застрашава свободата на информацията в страни, считани за демокрации", изтъква се в изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай