България е сред страните в ЕС с най-много жертви на трафик

България е сред страните в ЕС с най-много жертви на трафик | StandartNews.com

България е сред страните в ЕС с най-много жертви на трафик на хора. Това показва доклад на Европейската комисия за периода 2010-2012 г. Сред нас се нареждат Холандия, Полша, Унгария и Румъния.

65 на сто от жертвите на трафик произхождат от ЕС, 30 процента са от държави извън Общността, а около шест на сто нямат гражданство, показват данните на ЕК.

Българи, румънци, белгийци, германци, испанци, нигерийци, турци, албанци, бразилци и мароканци са най-честите трафиканти на хора. Около 70 % от тях са мъже, сочи статистиката.

Жените най-често стават жертви на трафик - 80 % от общо 30 146 засечени случая за 2010-2012 г. За този период са засечени 1000 деца, които са станали жертва на трафик за сексуална експлоатация. За тези две години са повдигнати 3786 обвинения по 8551 разследвания.

Освен за сексуална експлоатация (95 на сто от жените), хората биват вербувани и за полагане на труд - основно мъже, чийто брой е 71 на сто.

От доклада на ЕК става ясно още, че по-голяма част от хората, които стават жертва на трафик, са изпаднали в трудно положение, привлечени от обещания за добре платена работа и блестяща реализация в определена сфера. Много от примамливите обяви, на които попадат жертвите, са в интернет, където хората не могат да осъществят реален контакт и лесно могат да бъдат излъгани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай