България е 69-та по възприятие на корупцията

България е 69-та по възприятие на корупцията | StandartNews.com

София. България се нарежда на 69-то място по възприятие за корупция през 2014 година. Бизнесът и гражданите смятат, че има относително висока степен на корупция у нас, пише организацията Transparency International, като остава след страни като Турция и Македония (на 64 място).

Корупционният индекс показва нивото на корупция в публичната сфера в 175 държави. Той фокусира вниманието върху корупцията в обществения сектор и я определя като злоупотреба с общественото положение за лично облагодетелстване.

Резултатът на дадена държава показва нивото на възприятие на корупцията в публичния сектор на страната по десетобалната система, където 0 отговаря за силно корумпирана държава, а при резултат 100 няма корупция.

През тази година резултатът на България е 43, което нарежда страната в средата на класацията. Отбелязано е леко подобряване спрямо 2013 г., когато резултатът е бил 42. През 2012 г. България отново е имали 43 точки, отбелязва бТВ.

Въпреки това подобрение България остава в групата на Гърция, Италия и Румъния, или държавите от ЕС, в които възприятието за корупция показва най-лоши оценки. На същото ниво са още Бразилия, Сенегал и Свазиленд.

Турция, която беше разтърсена през изминалата година от корупционни скандали и изрично е посочена от авторите на класацията като един от примерите за най-рязко влошаване (понижението е с 5 единици), е с по-добра позиция от България.

На 64 позиция като Турция е и Македония, като от съседите на България само Сърбия е оценена по-лошо - индекс 41 и 78 място.

От другите балкански страни Черна гора е на 76 място с резултат 42, Босна и Херцеговина се нарежда на 80 място с резултат 39 за тази година, а Албания и Косово са на едно и също място – 110 с резултат 33.

Най-малко корупция има в Дания, която е на първо място. Нейният резултат е 92, като през миналата година той е бил 91, а през 2012 г. – 90. В челната петица попадат още Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Норвегия и Швейцария.

В дъното на класацията пък са Ирак, Южен Судан, Афганистан, Судан, Северна Корея и Сомалия. Украйна е на 142-ро място, а Сирия и Ирак съответно на 159-то и 170-то място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай