Българи отменят почивките си в Гърция

Българи отменят почивките си в Гърция | StandartNews.com

Пълна блокада на границата, днес спират и пешеходците на Илинден

Хотелиери и ресторантьори по островите в шок от блокадата

Българите масово се отказват от почивката си в Гърция, чиито фермери вече седмици наред блокират границата ни. В резултат на това страдат не само превозвачите и пътуващите, но и туризмът. В отговор на действията на гръцките фермери гръцките шофьори наложиха вчера пълна блокада на браздата с комшиите.

След като Гърция не можа да овладее собствените си граждани, които с действията на границата с България създадоха големи трудности за зимния ни сезон, българите решиха да бойкотират почивката у съседите. Масови заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция заливат родните туроператори от няколко дни. Българите са притеснени от блокадата на границата и се отказват от почивката си. Вчера българските превозвачи наложиха пълна контраблокада в отговор на действията на гръцките фермери. "Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Действията от двете страни на границата обаче сериозно притесняват туристите. Проверка на "Стандарт" установи, че вече над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации. Хората си отказват и резервациите за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май. Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. За да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си за Гърция. Голяма част от тях се насочват към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори. Има желаещи за полети със самолет до Атина, но това излиза три пъти по-скъпо. Още повече, че мнозинството от сънародниците ни посещават Северна Гърция, предимно полуостров Халкидики и островите Тасос, Самотраки, и Лимнос. Те са много по-близо до българската граница, отколкото пътуването от гръцката столица. Не малка част от сънародниците ни пък просто решиха да бойкотират гръцкия туризъм и се самоотказват, независимо дали ще има блокада или не по границата. "Няма да ходим в Гърция и да печели техният туризъм за наша сметка", заканват се хората. Във Фейсбук антигръцки групи никнат като гъби. Призивите да не се посещават южните ни съседи изобилстват. Единствено се конкурират с доста цветисти фрази по отношение на гръцкия народ, манталитет и политика.

Междувременно вчера се появи надежда сред българските превозвачи за решаването на кризата на българо-гръцката граница. Защото най-сетне държавата реагира подобаващо на наглостта на гръцките фермери и на бездействието на гръцките власти, позволили повече от месец блокадата на граничния пункт на Кулата. "Народното събрание прие специална декларация, няколко министри удариха по масата и се изказаха остро за безпрецедентната ситуация тук. Надяваме се, че ще има преговори на ниво министри на България и Гърция. А не нашият транспортен министър Ивайло Московски да говори с гръцки зам. областен управител, а не с равен на неговия ранг от гръцка страна", коментираха българските шофьори, които четвърти ден продължават с контраблокадата на граничната бразда и не пропускат никакви превозни средства. Изключение се прави само за коли с болни хора, за тирове с опасни товари и животни, както и за катафалки. Другият начин за преминаване е пеша.

"Това обаче не важи вече за фирмите, които мъкнеха чували с материали, за да работят на ишлеме за гърците. Те не проявяват уважение към нас, не ни зачитат и решихме да спрем преминаването им. Ние бяхме толерантни с тях, но те не. Предупредихме ги за решението си", заяви Веселин Дангов от Инициативния комитет. Почти от 1000 са тировете на наша територия. Всички шофьори очакват след реакцията на управляващите да се стигне до писмено споразумение на ниво министри, което да се спазва. Защото гръцките селяни погазили договорката, постигната от министър Московски, да осигуряват коридор за тирове всеки ден от 11,00 до 16,00 часа. "Не вярваме вече на фермери, които всяка вечер си спретват запои край скарите на Промахон. Не искаме да сме зависими от тяхното настроение. Искаме пълно вдигане на блокадата от тях и никога повече да не припарват до границата и да я затварят. Вътре в Гърция да правят каквото си искат. Там винаги има алтернативни пътища, докато тук нямаме никакъв ход да продължим по пътя си. Нека и Европейският съюз даде урок на Гърция - един път завинаги гръцките фермери да разберат, че не бива да блокират границата", споделят родни превозвачи.

Два микробуса от общините Сандански и Петрич пристигнаха в петък на обяд и започнаха да превозват бедстващи шофьори в двете посоки. През нощта обаче е имало два опита за провокации, които са се разминали без физически сблъсъци и екшън. Първо грък се опитал да премине покрай живата верига с леката си кола с обяснението, че ще отиде да зареди гориво и пак ще се върне в опашката. Нашите обаче бързо охладили намерението му и елинът побързал да завие обратно. Полски тираджия също пробвал да атакува и да пробие блокадата. "Стори ни се леко неадекватен. Бързо туширахме напрежението, викнахме и линейка, за да го прегледа лекар, а полицаите му взеха проба за алкохол", обясниха нашите превозвачи. Наложило се линейката да пътува и до Промахон, където дете на българско семейство почувствало болки в зъбите. Край Кулата има по-малко от 100 леки коли. Повечето са напуснали колоната и са тръгнали през ГКПП - Златарево на границата с Македония и през ГКПП - Дойран в Гърция, за да продължат пътуването си.

Остава напълно блокиран и ГКПП - Илинден - Ексохи край Гоце Делчев. Изключение се прави за болни хора, за други спешни случаи, за опасни товари и за тирове, които возят животни. "Няма да премахнем живата верига, докато гръцките фермери не прекратят протестите си на границата и не си отидат заедно с тракторите и другата селскостопанска техника, паркирана в района. В събота започваме да спираме и пешеходците. Нека знаят, че няма да могат да минават и пеша", увериха наши шофьори.

Не мърдаме от границата до вдигането на блокадата

Красимир Лалов,
зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт

Няма да мръдна от ГКПП Кулата, нито аз, нито колегите от БАСАТ, докато не приключи това безобразие! Тук сме всички български превозвачи, с нас е и министърът на транспорта Ивайло Московски - всички сме заедно срещу това безобразие. Как да го определя иначе, след като оттатък границата се виждат само 5-6 пияни гръцки фермери, които се подиграват с България и целия ЕС! Чудя се няма ли най-сетне този заспал български народ да се вдигне?! Цял куп предприятия спират работа заради блокадата, което си е жива подигравка с нашата икономика.

Това е истината. Затова ще стоим тук и ще блокираме напълно движението, докато "братята" гръцки фермери се изнесат от всичките гранични пунктове и осигурят безпрепятствено преминаване на нашите и чуждестранните камиони по всичките гръцки пътища така, както това е записано още в учредителните документи на ЕС!

Стоим и не пускаме и пиле да прехвръкне! Единствено в сряда направихме изключение за една катафалка с мъртвец - човешко е все пак!

Като ответна мярка ние от Националното сдружение на българските превозвачи излизаме с призив към цялото общество, озаглавен "Остани в България на Великден - да отговорим на блокадата с родолюбива инициатива".

Животновъди блокират за Великден

От Съюза на българските животновъди са взели решение да блокират напълно българо-гръцката граница от 26 април до 3 май по време на великденските празници. Фермерите вече са поискали разрешение за действията си от Агенция "Пътна инфраструктура" и Гранична полиция. Животновъдите дадоха обещание да уведомят и всички туристически агенции в България, както и министерствата на туризма в Румъния, Унгария и Сърбия. "Решението може да се отмени, ако до два дни се прекрати блокадата от земеделските производители в Гърция", обясниха животновъдите.

Бъчварова: Опитваме се да се справим

Вътрешният министър Румяна Бъчварова споделя позицията на премиера Бойко Борисов, че бездействието на гръцките власти е целенасочено отношение към България. "Толкова време не може да се намери решение на този натиск, очевидно може и такива тълкувания да се дадат. Опитваме се да се справим", каза тя в кулоарите на парламента. И допълни, че ще разговаря с гръцкия си колега. "Надявам се да ги решим тези проблеми. Ние не можем да решим проблеми на гръцка територия", посочи Бъчварова.

По думите й контраблокадата на родните превозвачи е отговор на аналогични действия. "Доколкото няма механизъм, по който този род спорове да бъдат решавани по достатъчно добър и легален начин, стигаме и до такива случаи", каза министърът.

Депутатите призовават ЕК да погне Атина

Положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси, каза Бойко Борисов

ЕК да започне наказателна процедура срещу правителството на Гърция заради задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница. За това настояха депутатите вчера в декларация, приета с пълно единодушие. 186 народни представители гласуваха "за". "Българският парламент не приема блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България. НС настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на необходимите мерки за свободно движение през границата", се казва в декларацията. Парламентът призова отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план. В декларацията се изразява надежда, че гръцката страна няма да допусне кризата да доведе до влошаване на междудържавните отношения. В емоционално изказване от парламентарната трибуна транспортният министър Ивайло Московски обяви, че твърдо застава зад българските превозвачи и ще защитава докрай техните интереси. Той настоя за незабавно отваряне на границата и изтегляне на цялата селскостопанска техника на протестиращите фермери, а полицията да осигури кордон и трасе за придвижване на ТИР-овете като гаранция, че фермерите няма да се върнат и наново да блокират пътя. "Ако трябва да дойдат представители на ЕС и на други държави. Т.нар. протестиращи се държат безобразно - всяка вечер пускат музика, танцуват, пеят, предизвикват нашите превозвачи, които са в бедствено положение", каза Московски. "Повярвайте ми, положих огромни усилия да убедя Ципрас (гръцкия премиер - бел.ред) да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, Меркел, всички колеги, до един. Не виждам нищо повече, ако някой ми даде съвет, веднага ще го направя". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Той съобщи, че е разговарял в четвъртък вечер отново с Алексис Ципрас. За съжаление те не могат да контролират ситуацията. Това, което ми се казва, е, че евентуално в неделя ще има среща на гръцкия премиер и фермерите. Ще се въздържа от по-тежък коментар за това, което си мисля. Ще се опитам да запазя бруталните си изказвания, какво мисля за тях в момента, защото са ни съседи, защото векове наред ще живеем след това заедно, заяви Борисов.
Премиерът благодари и за декларацията на парламента по повод на блокадата на българо-гръцката граница.

Митов: Абсурдно е ние да говорим с гръцките фермери

От ситуацията в Гърция не можем да страдаме ние, не могат да страдат българските превозвачи и фермери, които търпят загуби в момента, заяви външният министър Даниел Митов по повод блокадата от гръцките фермери на границата ни. Той определи ситуацията в съседната държава като абсурдна и бе категоричен, че пътят за излизане от нея е гръцкото правителство да си свърши работата както трябва.

"Това е европейски път и той трябва да бъде отворен, затова сме се обърнали към ЕК и оказваме натиск там, и говорим през цялото време с нашите колеги", заяви Митов.

"Ситуацията остава изключително тревожна. Разбирам хората, които са изнервени. Вчера отново имах разговор с гръцкия външен министър, вътрешният министър Румяна Бъчварова имаше разговор със своя колега. Знаете, че и транспортният министър Московски през цялото време е на границата. Изпаднали сме в абсурдната ситуация да преговаряме с гръцки фермери", коментира Митов.

Според него проблемът трябва да бъде преодолян, без да се натрупват емоции. "С Гърция сме съседи и приятели и ще продължаваме да бъдем такива. Живеем заедно и трябва да се справим", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай