Понеделник,

Бакалиите на колела с държавен бензин

От: Администратор -
A
A
A

Държавата ще плаща бензина на бакалиите на колела, които карат хляб до отдалечените села. 3,8 млн. лв. са предвидени за тази цел през настоящата година. От Националното сдружение на общините в България съветват кметовете да правят групови маршрути и да възлагат услугата на принципа на обществените поръчки, за да може да получават субсидията за покриване на транспортните разходи за извършени преки доставки на хляб, хлебни изделия и основни хранителни стоки в планинските и малки селища с население до 500 жители.

До 2014 г. покриването на тези транспортни разходи за преки доставки на храни е ставало на базата на постановление на правителството за изпълнение на държавния бюджет под формата на схема за минимална помощ. Парите са отивали предимно в потребителски кооперации. През 2015 г. тази субсидия не е плащана заради опасението, че това е вид нерегламентирана държавна помощ.

Препоръката на Министерство на финансите е задължително да се провежда процедура за възлагане на обществена поръчка, като преди това се направи обстоен анализ за нуждата от услугата и участието на частния сектор. От години практиката е в отдалечени и обезлюдени села да обикалят микробуси, които доставят на хората основни хранителни продукти, защото там не е рентабилно да има магазин.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички