Бакалиите на колела с държавен бензин

Бакалиите на колела с държавен бензин | StandartNews.com

Държавата ще плаща бензина на бакалиите на колела, които карат хляб до отдалечените села. 3,8 млн. лв. са предвидени за тази цел през настоящата година. От Националното сдружение на общините в България съветват кметовете да правят групови маршрути и да възлагат услугата на принципа на обществените поръчки, за да може да получават субсидията за покриване на транспортните разходи за извършени преки доставки на хляб, хлебни изделия и основни хранителни стоки в планинските и малки селища с население до 500 жители.

До 2014 г. покриването на тези транспортни разходи за преки доставки на храни е ставало на базата на постановление на правителството за изпълнение на държавния бюджет под формата на схема за минимална помощ. Парите са отивали предимно в потребителски кооперации. През 2015 г. тази субсидия не е плащана заради опасението, че това е вид нерегламентирана държавна помощ.

Препоръката на Министерство на финансите е задължително да се провежда процедура за възлагане на обществена поръчка, като преди това се направи обстоен анализ за нуждата от услугата и участието на частния сектор. От години практиката е в отдалечени и обезлюдени села да обикалят микробуси, които доставят на хората основни хранителни продукти, защото там не е рентабилно да има магазин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай