Баби от три села кандидатстват за „Живи човешки съкровища"

Баби от три села кандидатстват за „Живи човешки съкровища" | StandartNews.com

Велико Търново. Прочутите Хотнишки баби при Народно читалище „Светлина-1895", заедно с женска група за автентичен фолклор „Леденишки баби" от село Леденик и певческа група „Златен славей" към Народно читалище „Развитие – Руховци - 1914" при Народно читалище „Поука -1920" в селото кандидатстват пред Министерството на културата за „Живи човешки съкровища – България 2014".

Бабите от Хотница и Леденик ще покажат обредния танц „Кустумбер" за Бабинден и обичая "Бабинден" в категория „Традиционни празници и обреди". Третата кандидатура „Песента на живота" е на в еленското Руховци в категория „Традиционно пеене и свирене". За оценяването на постъпилите кандидатури ще бъде създадена експертна комисия, която до 31 май трябва да реши кои кандидатурите ще бъдат изпратени в Министерство на културата. Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерство на културата на 24 юни 2014 г.

През месец февруари 2014 г. Министерството на културата стартира процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2014". Право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, както и регионалните музеи. Те могат да предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някои от областите на нематериалното културно наследство. Чрез номинациите следва да намира израз и културното многообразие на територията на нашата страна, включено в националния регистър на нематериалното културно наследство. Процедурата се провежда на 2 години и преминава през два етапа – регионален и национален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай