БАБХ проверява предприятие за пилешко месо, приличащо на желе

БАБХ проверява предприятие за пилешко месо, приличащо на желе | StandartNews.com

София. БАБХ проверява предприятие, производител на проблемно пилешкото месо, приличащо на желе. Това съобщи д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, в сутрешния блок на Нова тв. Той коментира случая със съмнителното пилешко месо от преди няколко дни.

„В четвъртък, след като получихме от Нова телевизия сигнал за проблемно пилешко месо, наши експерти отидоха бяха в магазина в Плевен и възбрани 10-15 килограма пилешко заради това, че то не е с изрядни документи", обяви Кулински.

„Бяха взети проби за лабораторен анализ. Продуктът беше дълбоко замразен. Лабораторните резултати вече излязоха. Това е дълбоко замразено пилешко филе, но резултатите показаха, че то не е опасно за консумация, но малко или повече във всяка една тарелка при размразяване се вижда желе", каза още той.

Представителят на БАБХ бе категоричен, че въпросното пилешко месо е със сгрешена технология. "Според наредбата производителят има право да влага вода. Месото или е тумблирано, или шприцовано, но явно технологично този процес не е спрян навреме. То е претумблирано или прешприцовано. Рядко имаме такива случаи. Никой производител няма сметка да прави това, защото този продукт е непродаваем", каза още д-р Кулински.

Той коментира и сигнала на зрител за бисквити с червеи. „Случаят е от Пловдив, жена се оплаква, че в кутия с бисквити има следи от насекоми, веднага в присъствието на екип на Нова тв жената е посетена, отворен е втори пакет бисквити, но не са установени проблеми. Кулински уточни, че е започнала проверка в търговската верига, която продава въпросните бисквити. И уточни, че те са произведени в Полша и се продават на територията на цяла Европа.

"Отворени са над 10 пакета, но няма нищо, взета е проба, но резултатите показват, че няма следи от инсекти. Други оплаквания от тази партида няма", допълни той.

„При това промишлено производство има теоретичен шанс в една опаковка да попаднат такива следи, но това за мен е малко вероятно. Може би някакви инсекти са влезли в опаковката след като тя е била отворена", заяви д-р Кулински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай