БАБХ бракува 13 тона храни и затвори 14 обекта за месец

БАБХ бракува 13 тона храни и затвори 14 обекта за месец | StandartNews.com

В българските храни може да се намерят от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони, смята Моллов

София. Близо 13 тона храни са бракувани и 14 обекта за производство и търговия са затворени от Агенцията по храните (БАБХ) за последния месец. Това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов, цитиран от БНР.

По думите му причина за мерките са липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко – от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.

Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди. Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си.

Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните, обясни Моллов.

Той разкри, че Агенцията по храните работи по сигнал на Европейската комисия за възможни измами с биохрани.

Проверките са започнали през декември. "Има основание да се счита, че има завишена практика на измами с биохрани, т.е. храни, които не са минали по схемата на контрол, но се представят като такива и съответно се продават по-скъпо. Разбира се и такива храни, които се преопаковат като биохрани", обясни той.

Въпреки завишения контрол при биохраните, които са на специален режим за сертифициране и проследяване, Моллов посочи, че това явно се оказва печеливш бизнес. Почти съизмерим като норма на печалба с трафика на наркотици.

Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на проверките, обеща директорът на Агенцията по храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай