Баба Марта ориса Военна рампа

Пенда стана покровител на 3-годишното сираче Сирва

Баба Марта ориса Военна рампа | StandartNews.com

София. Баба Марта е един от дълго чаканите празници за децата в България, а и не само за тях. Малки и големи трескаво избираме мартенички за близки и приятели. Много от нас дори правят сами украшенията от бял и червен конец.


Тази година обаче мартеничките ще зарадват и деца, които никога не са се допирали до нашата традиция - сирийчетата, които от няколко месеца живеят със своите родители в бежанския лагер във Военна рампа в столицата.


По случай 1 март Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) организира благотворителна акция "Мартеници за мир и толерантност" в подкрепа на децата бежанци у нас. Целта на инициативата е както да подпомогне финансово различни дейности, свързани с обучението и интеграцията на тези деца, така и да ги запознае с родните традиции и обичаи и да ги направи част от нас. В акцията се включиха представители на комуникационните агенции, членове на Асоциацията, както и доброволци, които от месеци се грижат за обучението и интеграцията на малчуганите от лагера във Военна рампа. В продължение на няколко часа всички те запознаха сирийчетата с мартеницата, обясниха им какво символизира тя, както и от къде е произлязла. По време на акцията децата, с помощта на възрастните, направиха повече от 100 мартенички, които по случаи Баба Марта ще бъдат изпратени до партньори, приятели и клиенти на Асоциацията

 

с призив за дарения

 

Докато плетяха бели и червени конци и нанизваха синци и украшения по мартеничките си, децата искрено се забавляваха. Всички дружно се учеха да произнасят "мартеничка" и "Баба Марта". "Много ми харесва, забавно е да правиш мартенички. Мисля, че са много красиви и ще ги нося с удоволствие", призна 10-годишният Мохамед. Едно от дечицата, които най-много се радваха на гривничките и герданчетата, беше 3-годишната Сирва. Момиченцето е най-малката дъщеря на 35-годишния сириец, които почина в лагера заради сърдечни проблеми в края на ноември миналата година. Сега Сирва живее във Военна рампа заедно с майка си и по-големите си брат и сестра. "Много контактно и мило дете. Любопитна е, иска всичко да види, всичко да знае", казва млада жена от лагера, която помага на децата с превода. От всички мартенички малкото момиченце хареса най-много половинката на Пижо - Пенда, и искаше да окичи с нея още преди да е дошъл 1-ви март.
Няколко души доброволно помагат в грижите за малките сирийчета, още откакто са пристигнали в България. За децата от 7 до 12-13 г. дори има изготвена училищна програма. "Засега

 

акцентираме върху английския език

 

и ръчния труд. В няколко дни от седмица идва момиче, с което децата учат английски. Най-голям е броят на сирийчетата около 12 години, затова обръщаме внимание основно на тях", разказа Деница Савчева, която от началото на бежанската вълна у нас активно защитава правата на имигрантите. За по-малките дечица пък се организират занимални, където те да си играят и да се забавляват. "Голяма част от тези деца вероятно ще останат да живеят в България и ние сме длъжни да им подадем ръка и да ги приобщим колкото се може по-бързо", казва млада жена, която е доброволец във Военна рампа от близо 6 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай