Баба Марта идва много люта! Колко още сняг и мраз ни чакат

Очкават ни силен вятър и виелици

Баба Марта идва много люта! Колко още сняг и мраз ни чакат | StandartNews.com

През новата седмица ще остане хладно, с валежи от сняг, а в планините и виелици.

В понеделник и вторник времето ще е без съществена промяна, от сряда ще се стабилизира, но ще остане студено, а през уикенда са възможни нови валежи, прогнозират от Meteo Balkans.

Времето в понеделник 

През нощта срещу понеделник преминаващ южно от страната ни средиземноморски циклон ще определя облачното и дъждовно време у нас.

На много места валежите ще са от сняг, като значителни ще са те в Предбалкана, Рило-Родопския масив и в Североизточна България. При изтегляне на североизток циклонът ще се усилва. Валежите в Североизточна България ще са придружени от силни пориви на вятъра ще се образуват и виелици.

Очаква се да се образува и съществена снежна покривка, като на места тя може да надмине 20-40см. Смесени валежи от дъжд и сняг очакваме в крайните северозападни райони и по Черноморието. Ще продължи да духа умерен, а в източните райони и силен североизточен вятър. Температурите в страната чувствително ще се понижат. Минималните ще са между минус 3° и плюс 2°С, като отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Североизточна  България – до минус 4°С. Най-високи очакваме да са минималните градуси по поречието на река Струма, река Дунав и по Черноморието – до 2-3°С.

Първият ден от новата седмица ще започне с облачно време, като на места в източната половина от страната и в планините валежите ще продължат. Подобрение на времето очакваме в Западна България, като валежите там ще отслабват, а до вечерта и ще спрат. 

Преобладаващите дневни температури в страната ще са в широки граници - от 2°-6°С в Североизточна България, до 5-6°С в Северозападна и Югозападна България.

Баба Марта идва със студ

Март месец идва с променлива облачност и със слаби валежи от сняг на места - главно в Северна и Източна България. Вятърът в страната ще е слаб, в Източна България - умерен от север-североизток.

Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, а максималните в страната ще са в широки граници - от 1°-3° в североизточните райони, до 4°-5° в южните и северозападните части. 

Вятърът постепенно ще се ориентира  от северозапад и ще се усили до умерен. 

Във вторник в планините няма да е подходящо за туризъм - очаква се захлаждане, придружено от обилен снеговалеж. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. В сутрешните часове ще духа силен североизточен вятър, който около обяд и в следобедните часове в масивите от западната половина от страната ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на височина 1200-1300 метра около минус 4°, на 2000 метра - минус 5°.

В сряда и четвъртък ще се задържи без съществена промяна, със слаби  валежи от сняг в Източна България и в планинските райони. Времето в страната ще е с променлива облачност, която на места в Западна България ще се разкъсва. Ще продължи да духа северозападен вятър и преобладаващите максимални температури ще бъдат по-ниски от обичайните за първата седмица от март - между 3° и 5°. Отново по-хладно ще се задържи в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и част от Североизточна  България – до минус 2-3°С.

Времето в четвъртък ще се задържа облачно и ветровито, без съществена промяна. Слаби валежи от сняг са възможни само на отделни места, главно в планинските райони.

Подобряване на времето и затопляне се очаква в петък. Около обяд облачността в страната ще се разкъса до слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще се образуват и мъгли. Ще остане студено с минимални температури от минус 6°С до минус 1°С. Максималните ще се повишат и ще са между 5-9°С.

В събота и неделя се очаква отново увеличение на облачността и в Западна и Централна България ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в планините – и от сняг. Вятърът в Източна България ще се усили и ще е югозапад. Максималните температури ще са в широки граници - от 5°-10° в северозападните и западни райони, до 12°-14° в Източна и Южна България.

Нова синоптична обстановка с валежи от дъжд и сняг очакваме в неделя и началото на следващата я седмица. Тогава вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. В Западна България и в Предбалкана до вечерта ще завали сняг, а в Горнотракийската низина и Източна България валежите ще са от дъжд.

Температурите ще се понижават и максималните ще бъдат от 3-5° в северозападните райони до 13-14° в Южна и Източна България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай