Азиатско уиски събори от върха Irish и Scotch

Азиатско уиски събори  от върха Irish и Scotch | StandartNews.com

Тайната на перфектния вкус е в срещата на тихоокеанската мъгла и студения планински вятър

Милиони хора по света са любители и ценители на уискито. Но малцина знаят куриозния факт, че през последните години победители в конкурсите на World Whiskies Awards са марки от Азия. Така Далечният изток измества от първото място производители от родината на тази популярна напитка - Ирландия, както и прочутата със своя Scotch Шотландия. Наскоро World Whiskies Awards обяви, че най-доброто сингъл малц уиски на 2015 г. не е някоя класическа западна марка, а е произведеното в Тайван Kavalan Solist Vinho Barrique. За някои това може да е истински шок, но за познавачите не е изненада, защото още с появяването си през 2012 г. Kavalan Solist Vinho Barrique печели награда за дебют, напомнят Vesti.bg и Whisky.bg. Големият победител за 2015 г. Kavalan Solist Vinho Barrique отлежава в бурета от американски дъб, в които е имало бяло и червено вино, преди да бъдат повторно обгорени. Тази смела комбинация води до много плътен вкус и изразителен аромат на червени плодове, сливи и карамелизирана захар. Усеща се приятна пикантност и нотки тамян и пушек. Бутилира се cask strenght 57,8% алкохол без студена филтрация, като така запазва натуралния си цвят. Това уиски печели в още две категории - Best Asian Single Malt и Category Winner.

Това не е първата изненада от Азия. През 2011 - 2012 г. японското Yamazaki печели наградата на World Whiskies Awards. А в края на 2014 г. изборът на гуруто Бил Мъри, посочен в неговата ежегодна "Библия на уискито", сред най-добрия сингъл малц за 2015 г. бе японското Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013. За японските уискита обаче това не е сензация. Те имат над 100-годишна традиция и определено са сред най-добрите и награждавани в света.
Но как един толкова малко познат производител на уиски като Тайван можа да се сдобие с такава престижна награда за своето Kavalan Solist Vinho Barrique?

Дестилерия King car, произвела победителя от тази година, е първата и единствена от този род в Тайван. Тя отваря врати през 2005 г., а първата продукция от нея излиза през 2008 г. Компанията има над 30-годишен опит в производството на безалкохолни напитки.

Откриването на уиски дестилерия в Тайван е мечта, която собствениците реализират със сериозни инвестиции.

Медните казани са внесени от Шотландия, както и значителен брой опитни специалисти

които да създадат и контролират целия процес. Дестилерията вече произвежда над 9 милиона бутилки на година.
Едно от най-важните условия за качествено уиски е водата. Затова дестилерията е построена на границата между планината Yilan и морето. Така при производството се черпи уникалната вода от потоците на планината, захранвани от топенето на снега по върховете. Когато тихоокеанската мъгла и студеният вятър от планинските върхове се срещнат, се създава перфектна влажност, от която дъбовите буретата на Kavalan "дишат" и уискито в тях "старее" значително по-бързо и придобива своите уникални качества.

Kavalan са първото племе, което населява равнината Lan-Yan. В превод името означава "искреност и честност". Всяка капка Kavalan отговаря на името си, казват експертите. Производителите на Kavalan се стремят да предлагат на ценителите голяма наслада на сетивата с техните продукти, за да разширяват международния си пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай