Автобусни превозвачи искат по-високи субсидии

Автобусни превозвачи искат по-високи субсидии | StandartNews.com

Покриването на губещи линии е непосилна социална дейност за нас, твърди Петър Демерджиев

Все по-малко пътници и все по-ниски субсидии от държавата удрят автобусните превозвачи и поставя на карта бъдещето на много фирми. За това алармира управителят на „Пътнически превози" в Благоевград Петър Демерджиев.

„Получаваме компенсации само за градския транспорт и за пътуването до високопланински селища, но с тях се покриват не повече от 30%-40% от загубите. Често автобусите пътуват по 50-60 километра до отдалечено село и обратно до града, а в тях се возят по двама, трима пътници. Тогава приходите са нищожни спрямо разходите", твърди Демерджиев, който е член на Управителния съвет на Корпорацията на автобусните превозвачи. От година на година субсидиите падат. Миналата седмица от бранша изпратили писмо до финансовия и до транспортния министър.

„В него изразихме нашето несъгласие с размера на компенсациите. А и те не са разпределени справедливо. Трябва да се вземат мерки. В противен случай ще се закрият губещи линии и отдалечените села ще загинат. Аз имам договор с община Благоевград за още 4 г. Но кой после ще се съгласи да работи на загуба? Няма кой", твърди Петър Демерджиев. На практика повечето линии, които покриваме, са социална дейност на дружеството за наша сметка, допълва той.

Другият голям проблем за автобусните, които се движат по общинската транспортна схема, са такситата. Жълтите коли масово удрят превозвачите по междуселищните линии с нелоялната си конкуренция.

„Преди 4 години дадох сигнал в НАП да ги проверят, но нищо не се случи. Никой не контролира изкъсо дейността на таксиметровите автомобили", твърди Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай