Ателие за бижута в манастира на Урвич

Ателие за бижута в манастира на Урвич | StandartNews.com

Бижутерски ателиета са работели в манастира на крепостта "Урвич" край София. За това свидетелства производствен остатък от заготовка за бронзов пръстен. Находката и още куп уникални открития от проучването на средновековната обител през юни бяха представени вчера от проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов от Националния исторически музей (НИМ). В момента те започват втория етап от тазгодишната си изследователска работа в манастира.

Сред находките блести и средновековна апликация за колан във форма на сърце от Х век, която е характерна за школите в Плиска. Археолозите показаха и фрагмент от мраморен съд за причастие. Според тях той е основание да се допусне, че под църквата "Св. Илия", около която е изграден манастирът, е имало късноантичен храм. Проф. Овчаров и Филип Петрунов показаха още бронзов римски антониан от III в., медна монета на Иван Александър и медно турско акче от XVI век.

Археолозите изказаха благодарност на Столична община и най-вече на досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова за съдействието.

Идеята е Урвич да стане част от голям туристически маршрут около София, каза проф. Николай Овчаров. Преди години мястото е било предпочитано за излети от софиянци. Според професора тук, а не на Черни връх, както се смята от много хора, Алеко Константинов е поставил началото на туристическото движение у нас. Филип Петрунов отбеляза, че вече има организирани еднодневни екскурзии до Урвич.

В НИМ има вече 300 златни, сребърни и бронзови експонати от Урвич. В музея "Земята и хората" пък е показан рядък вид опушен планински кристал.

Откриха монета от дядото на Дракула

Сребърна монета на владетеля Мирчо Стари - дядо на легендарния граф Влад Дракула, откриха археолозите в средновековния манастирски комплекс "Кирека" в резервата "Мадара". Това съобщи ръководителят на екипа археологът Георги Майсторски. Учените намерили парата близо до няколко гроба без инвентар. На лицевата страна на монетата е изсечен образът на Мирчо Стари, а на гърба - светец или конник. Такива монети са откривани в Шуменската крепост и крепостта "Кастрици" край Варна.

"Находката показва, че регионът е бил част от Добруджанското деспотство, управлявано от влашките владетели", обясни Георги Майсторски. При проучването са открити много предмети, които дават основания на археолозите да търсят селище от късното Средновековие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай