Астрологията - има ли нещо вярно в нея?

Специалната, приложна страна на астрологията набира популярност

Астрологията - има ли нещо вярно в нея? | StandartNews.com

Дали астрологията дава реални резултати? Четенето на хороскопи е популярно развлечение, но какво казва по този въпрос науката, пише американското списание Scientific American.

Всеки търси това, което му е на сърце:

  • Вдъхновението ще ви намери, ако сте готови да се посветите на някакво дело
  • Проблеми могат да възникнат, ако се поддадете на привично безделие и вашата воля отслабне.
  • Дори от нещо безсмислено можете да научите добър урок.

70 милиона американци четат хороскопи всеки ден. Това е според Американската федерация на астролозите. Според проучване на Pugh Forum of Religion and Public Life, проведено преди двадесет години, 25% от американците вярват, че положението на звездите и планетите влияе на ежедневието ни. През 2012 г. проучване на общественото мнение показа, че 34% от американците смятат астрологията за „много научна“ или „частично научна“ дисциплина. По пътя се оказа, че делът на тези, които смятат астрологията за „изобщо не наука“, е намалял от две трети до около половината.

Астрологията обикновено се разбира като вярване, че астрономическите явления, например, съзвездие по време на вашето раждане или ретрограден Меркурий, по някакъв начин влияят на ежедневните събития в нашия живот и определят личните ни качества. Това, разбира се, е много различно от астрономията, която научно изучава небесните тела, космическото пространство и физиката на Вселената.

Специалната, приложна страна на астрологията набира популярност - прогнозиране на бъдещето и битови съвети за това как да живеем, тоест хороскопите. Списания като The Cut съобщават, че през 2017 г. трафикът на страници с хороскопи се е увеличил със 150% в сравнение с 2016 г.

Очевидно много хора се опитват да тълкуват звездите и се обръщат към тях за съвет. Астрологията изхожда от позицията на звездите - което само по себе си изглежда доста научно занимание. Но има ли научни доказателства, които потвърждават, че астрологията по някакъв начин влияе на нашата личност и съдба?

Ако трябва да го кажем накратко – то не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай