Арменци докарали от Турция буса на летището

Арменци докарали от Турция буса на летището | StandartNews.com

Уволнение и досъдебно производство за пиарката, съобщила за бомба

Питат Бъчварова ще наказва ли кучето, че е сбъркало

Двама арменци са издирваните притежатели на белия бус с белгийска регистрация, заради който бе вдигната фалшива тревога на летище София. Чужденците са влезли в България с микробуса "Мерцедес Спринтер" от Турция. Ден и половина са прекарали в Бургас, след това дошли в София. На 1 декември около 1 часа паркирали буса пред Терминал 1 на летището. 4 часа по-късно единият излетял за летище Шарлероа край Брюксел, а другият поел към Армения. Единият имал билет за връщане за днес, но не е ясно дали ще кацне в София след суматохата около белия им бус.

Според главния секретар на МВР Георги Костов и двамата собственици на буса са с "рисков профил". Бусът им бе буквално разкостен от антитерористите заради съмненията за взрив в него. Все още няма категорично становище какво е накарало обучените кучета и спецуредите да реагират за бомба в мерцедеса.

Освен песа на гранична полиция във вчерашната акция участва и докараното от антитерористите белгийско куче от породата малиноа, което може да различава 12 вида взрив и струва около 30 000 лв. То също показало, че в буса има взривно вещество. Баретите използвали и уреда Snifex plus, който уловил наличие на магнитни смущения. В последвалите 5 часа двама антитерористи в противобомбени скафандри с помощта на робот търсеха взрив в багажа в буса, но не откриха нищо. Възможно е батерия от лаптоп, например, или батерии на многобройните домакински електроуреди, които са били в товарното помещение на буса, да са заблудили кучетата, допусна главният секретар Георги Костов. Според него, някои от предметите и вещите може да са били в съприкосновение с взривни вещества.

"Иронията не е уместна. Кучето си е свършило работата, така както е обучено. Но не би трябвало да бъдат публично известни всички методи, по които ние действаме", коментира вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова на въпрос дали ще накаже кучето.

Според нея, виновни за създалата се паника били медиите, които цитирали служител на летището, че в буса е открито взривно устройство.

Става въпрос за Даниела Велева от пресцентъра на аерогарата, която бе уволнена за гафа.
Срещу жената, която е пред пенсия, вече е започнало и досъдебно производство. То е по член 326 от Наказателния кодекс за разпространяване на невярна информация. Предвиденото наказание е лишаване от свобода до две години.

"Много е важно в такава ситуация да не се допуска създаване на паника, както се случи вчера. Да не изтича информация към потенциалните извършители на терористичния акт", заяви още Бъчварова. Според нея в момента се разработват планове за действие в такива ситуации с особено внимание към правилата, по които се дава информация на медиите.

Спецовете ползвали БГ детектор

Уредът, който е показал наличието на взрив в буса, е българско изобретение, показа проверка на "Стандарт" вчера. Той се казва SNIFFEX и е разработен от Юри Марков през 2004 г. По същото време и американски екип, в който е нашенецът Васил Бояджиев, създава подобен уред със същото наименование.
Детекторът на Марков е с джобен размер и открива експлозиви в радиус от 100 м.
Той може да открива тринитротолуол (TNT) динамит, Семтекс, C4, амонит и азотни съставки, ако и течни експлозиви, подобни на използваните от "Ислямска държава" - TAP, TATP, както и други химически съставки, основани на водороден пероксид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай