Архитекти искат: По 50 лв. от всеки за ремонт на НДК

С парите на 7 млн. българи искат да вдигнат двореца на крака

Архитекти искат: По 50 лв. от всеки за ремонт на НДК | StandartNews.com

София. Дискусия за бъдещето на НДК роди ексцентричната идея спасението му да стане дело на всички българи. "Само еврофондове и държавно финансиране не стигат.

Трябва да се търси и частно участие чрез дарения, каквато е практиката с много културни центрове в САЩ и Западна Европа", обясни арх. Иво Пантелеев. Затова той предлага 7 млн. българи да се бръкнат с по 50 лв., за да се осигурят необходимите милиони за обновяване на сградата. Така направили жителите в Хамбург за ремонта на Филхармонията си. "Строената преди 30 години сграда с разгъната площ от над 12 дка, е стабилна, но не отговоря на стандартите за безопасност", смята арх. Пантелеев.

"НДК отдавна не е дворец на културата, много малък процент от него се използва, няма пригодени пространства за съвременни форми на изкуство. Това пък е мнението на творците, които участваха в дебат за бъдещето на НДК. В рамките на започналата вчера Софийска архитектурна седмица представители на общината и творческите съюзи заедно с архитекти обсъждаха как емблематичната сграда и околното й пространство може да бъдат обновени, за да се привлекат повече културни събития и София да спечели домакинството на европейска културна столица през 2019 г.

Залите в НДК не са пригодни за дигитално кино, осветлението е демоде за сценични изкуства, няма акустични концертни зали, оплакаха се представители на различни гилдии на изкуството.

"За цялостна реконструкция ще отиде целият бюджет на общината за капиталови разходи, с който строим метро, улици, детски градини", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. На този етап общината работи по осигуряването на еврофинансиране за ремонт на градината пред НДК. Самата сграда е държавна собственост под шапката на финансовото министерство. Според Фандъкова обновяването й може да става само на етапи. Такава възможност давал интегрираният план за градско възстановяване на София с пари от европейската програма "Регионално развитие". Подобен проект обаче ще струва стотици милиони и ще изсмуче ресурса, с който може да се реализират много други малки и средни проекти, казва арх. Яни Вълканов. Не луксозният декор прави театъра, а артистите, коментира пък главният архитект на София Петър Диков. Според него проблемът с НДК е, че не изпълнява функциите, за които е създаден. "Махнахме базарите, но културата не дойде. Вижте новата зала "Арена Армеец", какъв календар от събития има, но това е, защото се мениджира много успешно", заяви Диков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай