Архитект вдигна двореца на Асеневци по стенописи

Архитект вдигна двореца на Асеневци по стенописи | StandartNews.com

Велико Търново. Дворецът на Асеневци на Царевец блести в цялата си прелест в интернет, след като архитектът Пламен Цанев успя да го възстанови виртуално. С помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи Царският дворец, Патриаршеската църква и две от църквите на Трапезица вече са компютърно възстановени.

Арх. Цанев е открил уникален стенопис от 1550 година в църквата "Св. Параскева" в румънския град Роман. В храма, който е строен през 1406 г., са изобразени Трапезица и ритуалът по пренасянето на мощите на св. Параскева.
"Художникът много точно е зографисал хълма със сградите върху него, като се е ръководил от житието на св. Параскева, описано от свети патриарх Евтимий Търновски. На стенописа ясно се вижда цялата Трапезица, която композиционно наподобява капка. Вижда се Царският дворец с кръглата кула", обяснява арх. Цанев.

Той пояснява, че древният художник е изрисувал 6 големи и 3 малки кули, а във вътрешността на крепостта са изписани църквите. На преден план са показани цар Иван Асен, майка му Елена, царица Анна и патриарх Василий. Арх. Пламен Цанев е пуснал десетки снимки на възстановките в интернет. Така българи и чужденци могат да видят как са изглеждали в действителност древните сгради и крепости в Средновековието в старопрестолния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай