Вторник,

Арх. Здравков ще прави София град на хората

От: Администратор -
1171
Арх. Здравков ще прави София град на хората
A
A
A

Основната стратегия на новия главен архитект на София ще е за промяна на отношението към пешеходците и създаването на по-добра среда за тях. Това обяви самият арх. Здравко Здравков в ефира на БНТ. 

 "Най-тежкият проблем за мен като гражданин на София е отношението към пешеходците, като средата, която сме създали ние архитектите е изцяло обърната към автомобилите. Имаме прекрасни улици, които осигуряват пропускливост на автомобилите, но придвижването на пешеходците от една точка до градския парк, от вкъщи до някоя станция на метрото не сме ги обследвали като качествени и обстойни маршрути. Затова ще работя за промяна на начина и отношението към пешеходците. Основна стратегия в концепцията ми за развитие на София беше град на хората, а не на автомобилите", обясни Здравков. 

"Възнамерявам да изготвим цялостни планове по главните фасади на сградите в историческия център, с които да регламентираме цветовите решения, начина на осветление, да дефинираме настилките, елементите на градското обзавеждане, за да можем да постигнем една по-хармонична среда", разкри още от работните си планове той. Здравков призна, че му се иска да създаде една последователност от паркове, площадни пространства, които са навързани в обща група и обвързани с качествени пешеходни маршрути.

"Идеята е постепенно да разтоварим центъра от автомобили, за да може превърнем столицата в един привлекателен исторически център", каза още главният архитект.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички