Апелативният съд върна Брендо в ареста

Апелативният съд върна Брендо в ареста  | StandartNews.com

София. Софийският апелативен съд (САС) върна обратно в ареста сочения за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо. Така, САС отмени решението на Софийския градски съд (СГС), с което той беше пуснат под домашен арест.

СГС взе решение да отмени най-тежката мярка "задържане под стража" с мотив, че опасността соченият за наркобос да се укрие е намаляла, независимо от факта, че има произнесена първоинстанционна присъда от 7,5 години затвор за пране на 2 млн. евро от наркотрафик. Подсъдими с него са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева, която е жена на убития през 2005 г. Константин Дишлиев, и доведеният му брат Симо Крайчев.

Според САС определението на СГС е неправилно и незаконосъобразно, защото на този етап няма основания за изменение на мярката на Банев.

"Не е намаляла опасността от укриване на подсъдимия", смятат апелативните съдии. Според тях не са настъпили никакви нови обстоятелства, които да обуславят изменение на мярката „задържане под стража".

"Тежестта на обвинението по конкретното дело срещу Банев, организацията и начинът на извършване на престъплението, както и широкият кръг засегнати обществени отношения налагат извода, че съществува очевиден и съществен риск той да извърши ново престъпление при промяна а мярката", пише още в определението на САС.

Магистратите припомнят, че веднъж вече Банев е бил осъден на първа инстанция у нас, а срещу него се води дело и в чужда държава. Това на свой ред може да обоснове и опасност от укриване.

"Към момента срокът на задържане на Банев е разумен предвид предмета и сложността на делото", смятат още магистратите.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай