Античният Мисионис търгувал със Северна Африка

Античният Мисионис търгувал със Северна Африка  | StandartNews.com

Древният град край Търговище шокира с уникални находки

През лятото на 2014 г. в медиите многократно се появяваха информации за уникални открития при разкопките на древния град Мисионис край Търговище. Тези проучвания са пример за резултата, когато държава и община определят един общ приоритет. Защото този обект е от изключително значение за развитието на културния туризъм не само в Търговище, но и в района на Североизточна България.

Читателите вече са чували забележителната история на Мисионис. Той е споменат през ХII в. от прочутия арабски географ Ал-Идриси. На базата на дадените разстояния видният български археолог Карел Шкорпил локализира селището в местността "Парка" на 7 км западно от Търговище в първите хълмове на Преславската планина. Особено важно е определението на арабина за Мисионис като "стар и значителен град, който лежи до подножието на една височина във водна и превъзходно положена страна и извлича голям доход от търговията".

Именно върху тези данни заложиха първите разкопки, проведени през 60-те години на миналия век от моя покоен баща Димитър Овчаров. Тогава той разкри мощната вътрешна крепост с пазена от две кули порта, няколко базилики, жилищни сгради. После проучванията бяха прекратени за няколко десетилетия, за да бъдат подновени преди десетина години от търговищкия археолог Ангел Конаклиев. Със съвсем малки средства той успя да разкрие още една голяма църква и да докаже, че градът е бил много по-голям и затворен с втора крепостна стена.

От такава позиция и с доста повече финансови възможности започнахме с него и археолога Стефан Иванов новите мащабни разкопки през 2014 г. И прекрасните резултати не закъсняха. Усилията бяха насочени към т. нар. Болярски квартал, развиващ се на седловината срещу портата на вътрешната крепост. Предварителното разузнаване сочеше, че това е централната част на древния град.

Мисионис е основан след идването на римляните през първите векове на новата ера и първоначално се е намирал в равнината. При зачестилите след IV в. варварски нашествия той се мести на близкия природно укрепен хълм от веригата на Преславската планина. Колкото и да е невероятно, римските власти успяват да проектират и построят на скалите град с неколкоетажни каменни сгради, улици, площади, водоснабдяване с глинени тръби и канализация.

Една от постройките обаче ни направи особено впечатление. В нейните руини бяха открити много монети от V-VI в., амфори за вино и други керамични съдове. Но най-невероятни са десетките фини стъклени чаши. Те са със стройни и високи столчета и почти не се различават от съвременните сервизи. Помещението е имало широки прозорци, затворени с рядкото за времето си прозоречно стъкло.

Няма съмнение, че сме попаднали на една от градските кръчми. В римската култура те се наричат "таберни" и са били предназначени, както за бързо хранене, така и за приятно прекарване с чаша вино в ръка. Виждал съм такива съхранени антични ресторанти в Помпей. На направения обикновено от мрамор тезгях там има изрязани дупки, където се слагани пълните с вино амфори. Затова не се учудих, когато открихме и един напълно запазен подобен съд.

Стотиците намерени предмети показват богатството и лукса на гражданите през V-VI в. Сред тях ще отбележа три находки, имащи и историческо значение. Две от тях са фрагменти от изящни лампи от фино пречистена червена глина. От едната е запазена дръжката за хващане, на която е показан релефен християнски кръст. От другата пък е оцеляло парче с отпечатано изображение на препускащо животно. Ако се вгледаме, ще видим, че става дума за рядка африканска антилопа.

Оказва се, че откритите лампи са внос от далечните северноафрикански провинции на Римската империя. През V в. те процъфтяват под опеката на столицата Константинопол. Керамиката с отпечатани образи носи името "тера сигилата" и е най-добрата художествена продукция на римските ателиета. Въпросните лампи вероятно са произведени на територията на днешен Тунис, а намирането им в Мисионис показва местата, докъдето стигали местните търговци.

Не по-малко интересна е бронзовата тежест за измерване на скъпоценности (екзагия). В крепостта не за първи път се откриват подобни предмети, но тази е любопитна със забележителното изображение на едната страна. Макар то да е съвсем миниатюрно, ясно се вижда фасадата на прекрасна антична постройка. Детайлното проучване ще покаже дали става дума за древен храм или за сградата на прочутото тържище, споменато дори от арабина Ал-Идриси.

В началото на VII в. Мисионис е изоставен от римляните под ударите на славяните. По-късно той е възстановен като важна старобългарска крепост, пазела подстъпите първо на близкия Преслав, а през ХII-ХIV в. - на Търновград. Оттук е връзката с главния морски център на Второто българско царство, Варна, откъдето идват стоките на отвъдморските търговци. Ето защо в края на ХIV в. твърдината става важна цел на османските нашественици.

Според хрониста Мехмед Нешри тогава Мисионис носи славянското име Косово и оказва героична съпротива на турците. По-ранните археологически проучвания показаха драматичната картина на обсадата, когато убитите защитници са погребвани едва на 20-30 см дълбочина. А при тазгодишната кампания бе открит и масивен сребърен пръстен от ХIV в. - мълчалив свидетел на разделното време.

След превземането животът в крепостта изчезва завинаги. Оцелелите най-вероятно преместват в близката равнина и след век основават Ески Джумая, дал началото и на днешния Търговище.

Омуртаг разгромява ромеите

В експозицията на музея в Търговище се пази камък от стените на Мисионис, на който отчетливо се чете думата "кан" (хан). Това ни кара да мислим, че прочутата битка на хан Крум с император Никифор през 811 г. е станала не във Върбишкия проход, а под Мисионис, който тогава е бил яка българска крепост.

Петлето на Търговищкия панаир

При разкопките бе открита великолепна костена фигурка на кукуригащо петленце. Това ни припомни, че символът на прочутия Търговищки панаир е именно кукуригащ петел. Сходството обаче се оказа формално, защото този символ е създаден едва преди двадесетина години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай