Антична вила край Каснаково разкри по-голям разкош от този във „Армира“

Антична вила край Каснаково разкри по-голям разкош от този във „Армира“ | StandartNews.com

Хасково. Мраморен капител в Коринтски стил, много по-богато украсен от тези на вила "Армира" в Ивайловград, разкри екипът на археолога Веселка Кацарска, който работи на Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково.

Освен четирите вотевилни огледала, които бяха открити още в началото на експедицията и дадоха повод да се мисли върху това дали на мястото не се намира първият разкрит у нас храм на Афродита, в който са действали и хетери, тази година разкопките дадоха на учените и още един нов факт. Той е свързан с функционирането на една от трите разкрити сгради в комплекса. Оказва се, че зданието в северната част на Светилището на площ 800 кв. метра, не е театър на открито, както е предполагал през 50-те години на миналия век първият неин изследовател проф.Венедиков, а става дума за жилищна сграда на богат за времето си обитател на Римската империя.

Зданието е било изградено през 4 век, вероятно след като останалите сгради са били опустошени от нашествието на готите. Съществувала е поне до 5 век по време на т.нар. епоха на късната Римска империя.

Разкрити са масивни дъговидни зидове, с предполагаема височина 2,20 метра. Екипът се е натъкнал и на отопление от системата хипокауст, характерни за къщите на богатите римляни, както и на стенописи, които обаче трябва да бъдат тепърва обработени от реставратори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай