Андреева: Няма да има фалирали болници, освен наследените

Андреева: Няма да има фалирали болници, освен наследените | StandartNews.com

София. "Няма да има фалирали болници, освен тези, които наследихме фалирали. Никой няма да си позволи да остави болниците без финансов ресурс, за да могат да бъдат лекувани и обгрижвани пациентите", обеща министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева от ефира на „Тази сутрин" по бТВ.

Андреева заяви, че дефицитът на НЗОК възлиза на около 320 милиона лева. Такова е предложението на Надзорния съвет на касата за актуализация на бюджета.

„Това е прогноза, която касата прави на база на изпълнението си към месец май. Това съвсем не означава, че дефицитът ще бъде реално толкова. Касата иска да бъде сигурна, и това е в нейното право, че ще има финансов ресурс, за да може да разплати дейността на лечебните заведения", обясни министърът. По думите й в момента в НЗОК има финансова дисциплина, но контролът може да бъде малко по-завишен.

Андреева припомни, че през 2010 г. от НЗОК са били отклонени близо 2 милиарда лева, а тези пари са можели да осигурят резерв в касата, който тя да ползва като буфер в случай на недостиг на средства. и стях е можело да бъде даден старт на втория стълб на здравно осигуряване.

„Докато тези неща не са налице, болниците всяка година все повече ще задлъжняват. Опозицията спря един голям законопроект за стартиране на реформата в здравеопазването. Електронното здравеопазване, националната здравна каса са залегнали във внесения законопроект, разработван повече от седем месеца с експерти, съсловни организации и болници, но депутатите си играят на процедурни хватки. Ако това не се случи, догодина дефицитът на касата ще бъде още по-голям и тогава ще бъде много по-трудно да се намерят средства. Докато не се приеме нова законова рамка, в която да функционира здравеопазването, с която да се постави началото на реформата, нищо няма да се случи. Сега, когато правителството си тръгне, докато бъде назначено друго, докато то започне с неговия анализ и предприеме някакви стъпки, следващата намеса в здравеопазването, в оптимистичния вариант, ще бъде следващата година по това време", коментира министър Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай