Ананас натрови семейство

Обработвали корите с опасни химикали

Ананас натрови семейство | StandartNews.com

Русе. Ананас от Коста Рика натрови русенско семейство. Проблемът в подобни случаи идва от химикали, с които се обработват корите на вносните тропически плодове, за да са по-трайни. Това обаче може да създаде проблеми, особено на страдащите от алергии. Затова екзотичните плодове трябва да се да се консумират с повишено внимание, предупреждават от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Русе.

Пострадалите си купили ананаси от известна търговска верига. Малко след като хапнали, тримата членове на семейството получили кървене по небцето и по езика. Незабавно се обърнали към местния офис на ОДБХ, където предали и останалата недоизконсумирана част от плода. От агенцията реагирали незабавно, но се оказало, че въпросната партида е изчерпана в търговската мрежа.

Пробите от плода, предаден от потърпевшите, все още не са готови. До момента обаче няма други подобни оплаквания. Това дава основание на експертите да предположат, че най-вероятно не е била обелена добре външната обвивка на ананаса. Специалистите перпоръчват плодовете да се белят по-дълбоко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай