Amnesty призова да не се връщат бежанци в България

Amnesty призова да не се връщат бежанци в България | StandartNews.com

Европейските страни не трябва да връщат лица, търсещи убежище, в България, докато страната не подобри своите унизителни условия на приемане и разглеждане на своите процедури за предоставяне на убежище, заявиха от международната правозищитна организация "Amnesty International".

В навечерието на очакваното днес решение на Комисариата на ООН по бежанците от "Amnesty International" заявяват, че "въпреки известния напредък условията в някои от центровете за настаняване в България продължават да са неадекватни".

Организацията говори дори за "отвратителни" условия и "изключително неподходящи процедури спрямо търсещите убежище и бежанците".

Докато това не се промени, страните от ЕС не бива да връща бежанците в България и трябва да поемат отговорност за хилядите мъже, жени и деца, отчаяно нуждаещи се от помощ, препоръчва Йзерка Тигани, зам.-директор н апрограмата на "Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия. Същата препоръка отправи и ООН през януари с допълнение, че за три месеца ще извърши преглед на състоянието на грижите и настаняването на търсещите убежище.

От "Amnesty International" казват, че тяхната визита в центровете за настаняване е показала не само неподходящи процедури за работа с хората, но и "пренаселени помещения, лоши санитарни условия и неадекватно снабдяване с храна".

Организацията отчита началото на промените в различните центрове, но и посочва, че в този във "Военна рампа" например за 600 души са отделени 6 душа и 12 тоалетни. "Властите твърдят, че след ремонта ще осигурят по една тоалетна на 17 настанени и по един душ на 62-ма.

"Amnesty International" смята, че известното подобрение в условията е по-скоро като "лепенка върху зееща рана" и се дължи отчасти на това, че след като България е затворила границата си за бежанци, броят им значително е намалял.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай