Амнести интернешънъл: Прекомерна сила срещу протестиращите

Амнести интернешънъл: Прекомерна сила срещу протестиращите | StandartNews.com

София. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" е изпратила писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до главния прокурор Сотир Цацаров. В сигнала се изразява тревогата на организацията за случилото се около българския парламент на 23 юли, на 40-я ден от анти-правителствените протести, когато се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи при извеждането на депутатите.

От "Амнести интернешънъл" настояват за подробно и задълбочено разследване на твърденията за употребата на прекомерна сила от полицията срещу протестиращи в София.

"Амнести интернешънъл" настоява българските власти да проведат изчерпателно, независимо, подробно и ефективно разследване на всички подобни твърдения и да изправят пред правосъдието всеки, отговорен за нарушаване на човешки права", се казва в съобщението.

Организацията цитира какво са описали медии и Българският хелзинкски комитет за "безразборно биене от полицаи на протестиращи без да бъдат провокирани или нападани или без предварително предупреждение да се разчисти пространство за преминаване на автобус с депутати".

От "Амнести интернешънъл" цитиран съобщения на "Репортери без граници" за петима ранени журналисти сред общо 17 ранени и потърсили помощ в болниците и още десетки удряни и блъскани от полицията.

Организацията приветства съобщенията за започнало разследване и припомня, че съгласно международните закони за човешките права употребата на сила от полицията трябва да бъде пропорционална, съгласно закона и наложителна, че охраната на демонстрации трябва да бъде сдържана.

Агенцията призовава българските власти да осигурят, че охраняването на демонстрациите в София да спазват международните стандарти за такива събития и да да се спазват човешките права на протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай