Алфа Рисърч: АБВ тръгна надолу, 5 с шанс за Европа

Алфа Рисърч: АБВ тръгна надолу,  5 с шанс за Европа | StandartNews.com

София. 2,3% преднина на ГЕРБ пред Социалистическата партия отчита национално проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 20 - 24 март 2014 г. сред 1010 души в страната. Добрата новина за червените е, че отливът на техен електорат към проекта на Георги Първанов е спрял засега. Алфа Рисърч отчита и 6.5% обща подкрепа и обичайната висока степен на мобилизация на избирателите на ДПС, останалите партии също запазват предишните нива. Ключът към евроизборите, а оттам - и към евентуална промяна на политическото статукво, се държи от три неизвестни - избирателната активност, високия дял все още колебаещи се и броя на партиите, които ще успеят да преминат високата избирателна бариера от 5,88%.

Друга загадка на евровота е каква част ще посочат с преференциален вот свой човек в листата. 1/4 от запитаните посочват, че ще се възползват от преференцията. Очаквано най-висока е лоялността към партийната подредба сред избирателите на БСП и ДПС. Обратното, най-висока чувствителност към имената в листата и готовност да използват преференцията имат избирателите на Реформаторския блок. Прагът на преференцията на евровота е 5%.

Изследването посочва още, че доверието в правителството и парламента продължава да стои на критични нива - съответно 25% и 8%. Оптимистите за развитието на страната са се увеличи от 15 на 20 на сто, но песимистите са нараснали още повече - от 51% до 61%. Показателно е, че позитивните оценки започват плавно да намаляват дори и сред най-твърдите привърженици на правителството - пенсионери и жители на селата, посочва анализ на Алфа Рисърч.

Свлачището на институциите в очите на народа е засегнало и досегашните отличници - президента, главния прокурор, националния омбудсман. Росен Плевнелиев получава одобрението на 27%, срещу 37% критични оценки. 26 на сто харесват работата на Сотир Цацаров, докато 29% не го виждат в положителна светлина. Единственият с повече одобрение, отколкото неодобрение е омбудсманът Константин Пенчев - 29% към 27%.

Два месеца преди изборите делът на хората, които твърдо са решили за кого ще гласуват, не само остава нисък, но и намалява с още 2 на сто (до 44%). Това, заедно с неясната все още избирателна активност и мобилизационната способност на новите партии да прескочат избирателната квота от 5.88%, очертава интригите около изхода от предстоящите евроизбори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай