Алея на героите във Военна академия

Алея на героите във Военна академия | StandartNews.com

Сложиха урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца

"През дългата си история нашият народ позна много победи и много поражения. Сред тях Априлската епопея си остава един от върховете в националната ни памет". С тези думи началникът но Военната академия генерал-майор Тодор Дочев откри церемониал по полагането на урни с пръст от 5 селища символи на Априлското въстание - Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца, донесени от кметовете на тези градове. Гвардейци положиха гилзите със специален ритуал в Алеята на бойната слава в двора на Военната академия.

Тържеството бе организирано от БАН и Общобългарският комитет "Васил Левски" под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На ритуала присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, депутати и десетки общественици.

Отбелязването на 140-годишнината от Априлското въстание продължи в зала "Тържествена" на ВА с доклад на академик Константин Косев на тема "Военни и политически измерения на Априлското въстание" и концерт с участието на ансамбъл "Филип Кутев", Детски радиохор на БНР, Валя Балканска, Квартет "Армейска песен", Васил Михайлов, Веселин Плачков и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай