Активизираме икономическото сътрудничество със Словакия

Активизираме икономическото сътрудничество със Словакия | StandartNews.com

"Словакия е важен партньор за България, тази година бележим ръст на стокообмена, но има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за още по-голямо активизиране на сътрудничеството между нашите държави." Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на Третата сесия на двустранната българо-словашка комисия за икономическо сътрудничество, проведена днес в София. Комисията се председателства от зам.-министър Везиева и г-н Мирослав Оберт, държавен секретар в Министерство на икономиката на Словашката република.
Везиева посочи, че Третата сесия на комисията за икономическо сътрудничество е ясно свидетелство за желанието и интереса на българската и словашката страна да разширят и задълбочат двустранните търговско-икономически отношения в редица области от взаимен интерес. Такива са насърчаването на иновациите и високите технологии, стимулирането на бизнес връзките между двете страни, както и идентифицирането на нови възможности за реализиране на съвместни бъдещи проекти.

Други области, които бяха заложени в дневния ред на заседанието бяха научно-изследователска дейност, стартиращи фирми, енергетика, външна търговия, инвестиции, промишленост, селско стопанство и туризъм. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

На срещата със словашкия си колега, Везиева изтъкна, че през последните години България поддържа макроикономическа стабилност и прилага благоприятна данъчна политика, насърчаваща инвестициите в сектори с висока добавена стойност и в иновативни предприятия. Тя акцентира върху съвместната работа в дигиталните технологии, обмен на информация по електронното управление, производства свързани с автомобилостроенето, машиностроене и хранително-вкусовата промишленост. Държавният секретар Оберт каза от своя страна, че има потенциал за сътрудничество в областта на енергийните и инфраструктурни проекти, с акцент върху железопътния транспорт.

„Убедена съм, че проведената сесия ще постави началото на много нови ползотворни партньорства, не само в областите, които бяха разгледани, но и в редица други сфери от двустранен интерес", завърши зам.-министър Везиева.
Третата сесия на двустранната българо-словашка комисия приключи с подписване на двустранен протокол за икономическо сътрудничество в разгледаните области.

Стокообменът между България и Словакия бележи постоянен и устойчив растеж от 2009 г. насам. Тази тенденция към увеличение на стокообмена се запазва и през 2015 г.

През първите осем месеца на 2015 г. износът за Словакия е в размер на 119.008 млн. евро, ръст от 11.5%, 24-то място в българския износ и дял от 0.8% от общия ни износ. Вносът е 239.288 млн. евро, ръст от 25.5%, 19-то място от общия внос и дял от 1.4% от вноса за периода. Стокообменът е с увеличение от 20.5% и възлиза на 358.396 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай