Актът на „Лукойл Нефтохим“ за разлива на бензин е връчен

Актът на  „Лукойл Нефтохим“  за разлива на бензин е връчен  | StandartNews.com

Има качествена промяна, предприети са мерки за ликвидиране на остатъчните нефтопродукти", каза пред журналисти министър Ивелина Василева, след като направи оглед на мястото на разлива на бензин , причинен от „Лукойл Нефтохим". Заедно с нея беше кметът на Бургас Димитър Николов, депутати и служители на регионалната екоинспекция .

Василева съобщи, че актът е връчен на рафинерията вчера и с него и се налага максималната по закон санкция - 100 000 лева. Тя потвърди намерението си да предложи законови поправки, с които таванът на санкциите при нанасяне на щети върху околната среда да стане поне 500 000 лева.

От МОСВ на „Лукойл Нефтохим" са издадени предписания за изграждане на защитни хидротехнически съоръжения, увеличаване на охраната, допълнително видеонаблюдение, както и изискването в срок от 3 дни, да представи план за действие. Министър Василева каза , че е инструктирала колегите си от РИОСВ- Бургас всеки ден да правят проверки на място, за да се проследи изпълнението на предписанията към фирмата-нарушител.

На мястото на разлива екипи на „Лукойл Нефтохим" поставяха специални абсорбиращи материали, с които да се отстранят остатъците от замърсяването.

По повод сигналите за намерени мъртви птици Василева увери, че всеки един ще бъде разгледан. И напомни, че по закон за всеки мъртъв екземпляр от защитен вид е предвидена глоба.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че в общината се обобщават разходите за ликвидирането на щетите и справката ще бъде изпратена на „Лукойл Нефтохим" за компенсиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай