Академици за духовно развитие на България и нов обществен договор

Академици за духовно развитие на България и нов обществен договор | StandartNews.com

Велико Търново. Духовно развитие и култура, създаване на условия за високо благосъстояние на българите и нов обществен договор за силна и правова държава трябва да са основни национални цели, каза председателят на БАН акад Стефан Воденичаров. Нужни са конституционни промени, по-добре структурирана, прозрачна и ефективна съдебна система са част от целите които трябва да стоят пред държавата. Академиците Стефан Воденичаров, Антон Дончев, Георги Марков, Пламен Карталов ще внесат до две седмици в народното събрание официалното предложение за целите и промените, към които трябва да се стреми България.

Постигането на високо благосъстояние на българите академиците виждат в ефективното използване на природните суровини. Според акад. Стефан Воденичаров страната ни трябва да спре да изнася суровини и да насочи сили към възстановяване на производствата. Екологичното земеделие, създаването на технологии за изделия с висока добавена стойност трябва да са другият приоритет на държавата. Според учените туризмът трябва да се превърне в индустрия, но първо трябва да се смени видът на туристите. Над 40 процента от минералните извори в Европа се намират в България и може да се направи целогодишен туризъм за рехабилитация. Цената на едно легло за рехабилитация в чужбина е между 200-300 евро а тук можем да го предложим за 150 евро. Освен това може да се използват и натуралните ни продукти билки и соли за повишаване на качеството на живот.

Предложенията бяха представени за пръв път на Деветата световна среща на българските медии организирана от БТА във Велико Търново. Кметът на града Даниел Панов покани журналистите от българските медии в чужбина да пишат за историческите и културни достойнства на Велико Търново, за да запознаят сънародниците ни зад граница с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай