Акад. Антон Дончев: Левски е икона, в която вярваме всички българи

Акад. Антон Дончев: Левски  е икона, в която вярваме всички българи | StandartNews.com

Левски е линията, летвата която дава отговор на въпроса: Какви висоти може да постигне българина...
Как е възможно един народ да се закрепи и да остане петнадесет века? Каква е тайната на тази устойчивост на българина? Тайната е българският пояс - израз на стремежа на българската държавност за равновесието между материалното и духовното. Нашият пояс, усвоен от няколко армии, за нас е свещен, защото съединява небесното и земното: сърцето, ръцете, очите са небето, а това което е под пояса е земята. Хората, които са управлявали България са търсили равновесието между материалното и духовното. Като Дух Левски е свързан с небето, но той е удивителен практик, който с точност и честност се отнася към материалните неща. Тъкмо сега, днес, утре Левски ни е нужен, защото прави пъртината, пробива Пътя за връщането на духовното в нашия личен и обществен живот.
Нашият ориентир за връщането на духовното е Левски. Всяка младеж се нуждае от криле, от поставянето на цели, които изискват полет. Като видиш и разбереш какво чудо е направил и си казваш- това е направено от човек. Левски дава криле на младите хора.
Левски се ражда с всяко дете...
Във всяка дъщеря и всеки син на България се ражда искрата, която може да стане сърце, да стане Огън. Това, което е Левски е една възможност , но за да бъде постигната се изискват усилия. В началото тази искра я пазим в шепите си , ние, родителите, а децата пораствайки чрез нашите действия, пример, разкази ще разбират че в тях живее възможността да бъдат Левски т.е. ще носят вярата, че можем да бъдем!
За българите се говори от преди 4-5 хиляди години. Огънят български е пренесен с вярата, че можем да светим въпреки превратностите, бурите или реките които ни заливат. Не бива да позволяваме този огън да угасне.
Левски е отговорността на индивида пред общото
От няколко години в България прохожда едно младежко движение „Млади възрожденци". Имал съм щастието да се срещам с тези деца. Това, което видях ми дава увереност, че това което наричаме българщина , което осмисляме като светлина на българската духовност живее в нашите деца по един необикновен начин. Учението на Левски заличава етническите граници. Заветът на Левски е осъществим: тези няколко хиляди млади души събрани в съюз могат да станат едно. Левски е Икона, в която вярваме всички българи!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай