"Адвокатка" мами с парола "Лужков"

Собева обещала 20 бона капаро, накрая духнала с 1000 лв.

"Адвокатка" мами с парола "Лужков" | StandartNews.com

48-годишна софиянка беше осъдена на 1 г. при първоначално строг режим за измама с руски туристи. Стефка Собева с хитрост завлякла с 1000 лева чепеларка в края на ноември 2011 г. Тогава тя се свързала с Марияна Филипова, която предлага стаи за гости. Представяйки се за адвокат, Собева заявила, че се занимава и с туроператорска дейност. Според запознати, Стефка се препитавала основно с измами из страната. Досега има 16 осъждания с две ефективни присъди за общо 4,5 г. Ужилената Марияна е поредната от многото й жертви.

"Режех туршия като влезе една хубава червенокоса жена със зелени очи. Беше си сложила очилата на главата, усмихна се и се легитимира като адвокатка на бившия руски кмет Юрий Лужков. Въобще не погледнах документите й. Ние, родопчаните, сме много доверчиви хора", разказва пред "Стандарт" Марияна Филопова. Жената управлява една от най-красивите къщи в Чепеларе - Добриковската. "Стефка Собева ми обясни, че е избрала къщата ми сред много други, за да настанява руски туристи. Спомена и името на

някакъв Васил Христов от Министерство на туризма

който бил на почивка при мен и ме препоръчал", казва Марияна. Признава, че всъщност въобще не си спомня да е посрещала такъв човек.

Номерът на Стефка бил прост, но ефективен. Според "адвокатката", в къщата щели да релаксират руски рейнджъри, които уж са били в Афганистан. Обещавала по 70 евро на човек. "Каза, че ще идват по десет души за 10 дни. Ама аз й заявих, че нямам толкова посуда - имам една печка. Тогава нямах дори телевизор", споделя Марияна. Собева я успокоила, че няма проблем. Щяла да купи тигани и тенджери и да ги донесе възможно най-бързо. А руските туристи били с претенции - имали нужда и от специални сапуни и шампоани. Собева обяснила на чепеларката, че руснаците имали изискване да бъде открита банкова сметка, в която щели да преведат 20 000 лева капаро, които да бъдат изразходвани за специални храни и напитки. Обещала на Марияна, че

ще осигури кашони с водка и сельодка

от специализиран магазин за руснаците в София. Казала й, че ще докара и екип от готвачи, които да помагат в кухнята.

"Ако не реагираме сега, губим групата", казала "адвокатката" измамничка. Веднага с Марияна се качили в колата, която чакала Собева навън, и отишли в Смолян, за да открият сметка в банката. Измамничката излъгала, че ще се среща с директора на банката. "Нямаше я известно време. Впоследствие се оказа, че през това време директорът е бил на друга среща и хал хабер си няма от Собева", казва Марияна Филипова. После открили сметка, стиснали си ръцете. "Адвокатката" дори й казала: "Честито".

После изчезнала. Казала, че на другия ден ще дойде с посудата, която ще купи от "Метро" - три тигана, по 180 лв. на парче, и тенджера за 200 лв. "Казах й, че нямам налични пари, имах някакви само за мебели, отделени настрана. Тя ми каза: "Имам ви доверие. Дайте само 1000 лв., за да купя посудата". Извадих и дадох", тюхка се Марияна. Разбрали се да се чуят на следващия ден. А оттогава единственото обаждане на Стефка Собева било "от Ихтиман", докато "пътувала" към Чепеларе с купената посуда

"Не ми звъни", предупредила Стефка

После си изключила телефона. Пари по откритата банкова сметка не постъпили. Марияна разбрала, че е измамена и сигнализирала в полицията. "Не можете да си представите какъв стрес съм изживяла. Не можех да си простя, че се оказах толкова наивна. Дори и разследващите казаха, че всичко е толкова достоверно и добре изпипано, че всеки може да се хване", споделя потърпевшата.

Марияна твърди, че измамничката проучила всичко предварително. Представила се за адвокатка на Лужков, защото вероятно разбрала, че синът на Мариана е работил в хотел на бившия кмет на Москва в Пампорово, където руснакът строил с български съдружник. "Доколкото знам, в момента хотелът е на банката, а Лужков е осъдил българския си съдружник", казва Марияна. Измамничката проучила и какъв е поминъкът на хората в района и пред Марияна споменала, че щяла да срещне кмета с руски инвеститори

да прави завод за бланширани картофи

"Адвокатката" съвсем не била бедна. Марияна разбрала, че имала съпруг, който работел в Гърция. Освен това й разказали, че е измамила и "височайши хора с постове", като се представяла за "човек от земеделските фондове".

"Не вярвам на правосъдието. Не може човек с толкова криминални прояви да бъде осъден на 1 г. Ами нали после ще излезе на свобода и ще продължи да мами хората?", възмущава се Марияна. За последните 35 г. бившата учителка и настоящ хотелиер Филипова не си е позволила ден почивка. А е със заболяване, което изисква да се пази от стрес. Единственото ми спасение са стиховете, в които излизвам емоциите си, споделя Марияна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай