Адвокати си припомниха дебатите за Търновската конституция

Адвокати си припомниха дебатите за Търновската конституция | StandartNews.com

Велико Търново. Адвокати станаха свидетели на възстановката на дебатите по приемането на Търновската конституция в музей "Възраждане и Учредително събрание" преди началото на тържествената конференция на българската адвокатура. Атмосферата от онова време пресъздадоха актьори от търновския театър. Оригиналният звънец от Персия, използван преди 135 години, отново даде началото на заседанието. „С тази възстановка имахме възможност да се запознаем с едно от местата, където са положени основите на българската държавност. Мисля, че всички тези паметни мигове, част от нашата история, трябва да пазим, да ги носим в сърцата си, да ги предаваме на децата си, на бъдещите поколения. Тези традиции са положени в Търново, известно с 208-годишното управление на българската държава през средновековието. Тук са съхранени не само историята и духа на България, а традициите на българската държавност. Надявам се, че ще запомните в душата и сърцати си историята, държавността и величието на старата българска столица и ще я предадете на вашите близки", каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Великотърновският митрополит Григорий прочете поздравителен адрес от патриарх Неофит. В него главата на Българската православна църква каза, че законите имат истинска нормативна сила, когато се облягат на вярата на народа. В патриаршеското писмо бе посочено, че преди 135 години учредителите едва ли щели да позволят държавата да си присвои храм, само защото Църквата няма нотариален акт. Владиката благодари на адвокатите че му помагат в църковната работа и призова депутатите да отделят по левче от техните кюфтета за дарение за храмовете.

„Търновската конституция е конституция която съчетава най- напредничавите идеи на европейската мисъл с демократичните традиции на българското общество. Изминалите 135 години препотвърдиха историческата далновидност на нашите предци. Въпреки различните политически възгледи тогава, участниците се обединяват около четирите основни принципа – законност, свобода на личността, равенство на гражданите, лична и обществена сигурност и единна национална държава. Това е първият урок по държавничество, който ни завещаха нашите предци", бях
а думите на председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай