Жената, за която тече кръводарителска кампания, роди здраво бебе

 Жената, за която тече кръводарителска кампания, роди здраво бебе | StandartNews.com

Пловдив. Жената, за която тече кръводарителска кампания в Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив, роди момиченце. Това съобщи проф. Мария Малинова от АГ-клиниката в Университетската болница "Свети Георги".

Момиченцето се е появило на бял свят около 14:05 часа по естествен път. То се казва Красимира и е с тегло 1870 грама. Бебето е поставено в кувьоз в Отделението по неонатология към клиниката, уточни проф. Малинова, цитирана от "Фокус".

Майката се намира в интензивния сектор, където й преливат кръв и тромбоцитен екстракт. Тя страда от рядкото заболяване пароксизмална нощна хемоглобинурия, което се среща едва при 1-2 души на всеки 1 млн. жители на Земята. Общото състояние на пациентката се влошило преди раждането и се наложило ежедневно преливане на кръв и кръвни продукти, заради което е стартирала кръводарителна кампания. Медиците от УМБАЛ „Свети Георги" са предизвикали раждането по естествен път, за да запазят живота на майката и детето. В тази връзка са помогнали кръводарителите, които са се притекли на помощ на жената.

Жената се нуждае от още преливания на кръв след тежкото раждане. В тази връзка кръводарителната кампания продължава, обясниха от лечебното заведение. Всеки, който има възможност, може да дари кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. „България" № 234 Б и в разкрития подвижен екип на РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги" на бул. „Пещерско шосе" №66. Важно е да се уточни на място, че дарената кръв е в полза на пациентката Руска Ангелова, която се лекува в АГ клиниката на пловдивската университетска болница.

Кръводаряването може да стане в часовете от 8:00 до 18:30 часа в Центъра на бул. "България" №234 Б и от 8:00 до 14:30 часа при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок. Всеки, който иска да получи допълнителна информация, може да я получи в Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони: 032 904 450, 032 904 451 и 032 60 26 93. За пациентката може да се дарява кръв и в Отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщават от Районния център по трансфузионна хематология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай