Албена иска спешна среща с министъра на околната среда

 Албена иска спешна среща с министъра на околната среда | StandartNews.com

Добрич. Заради пораженията от придошлата вода на Батовска река и състоянието на рецепция на хотел "Гергана" изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев заяви, че иска спешна среща с министъра на околната среда и водите. "Готов съм още утре /б.а. - в понеделник/ да отида в София", каза той.

Инженери и архитекти са изготвили план за укрепване на хотела, който пострада най-сериозно от пороя. Реално падна част от рецепцията и 7 стаи висят във въздуха. Има нужда от укрепване, но не можем да го направим, защото той се намира на брега на река Батовска и на границата на защитената местност Балтата, където човек не може да стъпи, а още по-малко да извършваме укрепване", заяви Станев. Той обяви още, че туристическата компания е готова инициира и преглед на руслото на река Батовска, която минава през Балтата и се влива в морето, за да не стават и в бъдеще такива проблеми.

"За сигурността на гостите ни поисках проверка на храните в ресторантите, защото на много места, основно в шестте хотела от "Боряна" до "Гергана" спряхме електрозахранването.

Сигурността на гостите ни и тяхното здраве са на първо място за нас. Затова благодаря на екипите на агенцията по храните, които извършиха проверки във всички обекти в комплекса" - каза още Станев. Д-р Розалина Брайкова - директор на БАБХ - Добрич, заяви, че дава пълна гаранция за качеството на храните и начина на приготвянето им, които се поднасят на туристите. "Има храни и продукти, които са отделени за бракуване по надлежния ред" - добави тя. Инспекция е извършена и на хотелите и заведенията в курортното село Кранево, където има групи с деца, като д-р Брайкова гарантира и там за качеството на храната, която се дава на туристите.

Гостите на шестте хотела, разположени по протежението на Балтата са евакуирани в други хотели в курорта, като Станев допълни, че няма нито едно оплакване от турист, платил за почивка в четиризвездния "Гергана" и настанен в момента в хотел с по-ниска категория на обслужване.
В момента в курорта има 11 205 туристи от различни страни. "Имаме частични анулации на резервации от българи и румънци, но смятам, че сезонът по брой нощувки ще е н ниво от миналата година, тъй като има ръст на записвания от Франция и Скандинавските страни", каза търговският директор Маргита Тодорова. Станев подчерта, че ако не се направи спасително укрепване на хотел "Гергана" и той остане затворен за юли и август, това ще създаде сериозен проблем на курорта по отношение на настаняване на гостите. "Ако стане така, то ние ще предлагаме друг хотел, а гостът ще има право да избере" - допълни Тодорова. Сред притесненията на ръководството на комплекса е и това за плажа, който буквално е нацепен на ивици, като водата е отнесла големи части от пясъка.

"За да предотвратим пълненето на хотелите с вода, прокопахме канали по плажа с багер с ширина 1-1.5 м, но после те станаха огромни. Не знаем дали морето ще върне пясъка" - сподели още изпълнителният директор. Дружеството прави всичко възможно да се върне към нормалния ритъм на живот на курорта и гостите му да не усетят проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай