Агенцията по лекарствата с нов шеф

Електронен регистър на медицинските изделия тръгва от януари

 Агенцията по лекарствата с нов шеф | StandartNews.com

София. Д-р Евелин Благоев е новият директор на Агенцията по лекарствата. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Доскоро поста заемаше Александър Янков, но той подаде оставка.

Новият директор е завършил Медицински университет във Варна. Той е работил като мениджър продажби на фармацевтична компания. Съпругата му е Елена Благоева пък е била директор на дистрибутора на лекарства "Либра" от 1998 до 2003 г. След това е работила за различни фармацевтични компании.

Въпреки това здравният министър смята, че няма конфликт на интереси с новия пост на Благоев.

Всички медицински изделия, за които се плаща с обществени средства, ще влязат в публичен електронен списък, припомни още Атанасова. Регистърът струва 149 000 лв. и се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Той ще бъде готов през януари.

В него ще се съдържа информация за цените, за самите производители, техническите характеристики на всичките 137 хиляди медицински изделия, които вероятно ще се плащат с публични средства от НЗОК, МЗ, МТСП и болниците. Достъп до базата данни ще имат институциите и лечебните заведения.

Целта на проекта е да се повиши прозрачността и контролът на цените на медицинските изделия, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай