95 000 българи с невалидни лични карти

95 000 българи с невалидни лични карти | StandartNews.com

София. Според статистика на МВР около 95 000 граждани на България ползват невалидни лични карти. Те ще понесат санкции, защото не са подменили личните си документи в законово определения срок, съобщи бТВ.

През първите три месеца на годината са издадени 121 000 лични карти - средно около 40 000 на месец. Средно по около 16 000 лични карти изтичат всеки месец до края на годината, което е повече от два пъти по-малко от броя на издадените.

Въпреки тази положителна статистика, хиляди граждани не са подновили документите си. Малко над 21 000 души са с невалидни лични карти от 2010 г., близо 27 000 са без актуален документ от 2011 г., а от миналата – близо 45 000. Почти 3000 души ползват невалидни лични карти от началото на 2013 г., посочват от МВР.

Дирекция „Български документи за самоличност" напомня, че срокът, в който гражданите са длъжни да подадат заявление за подмяна на лична карта, е 30 дни от датата на изтичане срока на валидността й. Без валидни документи за самоличност, гражданите могат да бъдат лишени от различни административни услуги, напомнят от службата.

От МВР изтъкват, че вече са инсталирали 123 ПОС терминала за заплащане на таксите за лични документи. Чрез тази система могат да се плащат и глобите, определени с наказателни постановления при изгубени, неиздадени в срок или повредени лични документи.

На предстоящите парламентарни избори не може да се гласува без редовен документ за самоличност, така че гражданите могат да се възползват от новата услуга и така по-удобно и със заплащане само на държавната такса ще имат възможност да си издадат лични документи. Също така е създадена организация за издаване на лични карти не за 30 дни, а в най-кратки срокове, определени от закона и технологията на работа, посочват от МВР с оглед на оставащите по-малко от три седмици до вота.


От министерството изтъкват, че към момента пред гишетата за издаване на документи за самоличност в страната няма опашки и периодът е подходящ за подаване на заявления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай