8 признака за недостиг на протеини в тялото

Липсата на белтъчини е проблем за нашето здраве

8 признака за недостиг на протеини в тялото | StandartNews.com

8 признака за недостиг на протеини в тялото

 

Всяка липса на витамини в организма се отразява в нашето тяло чрез определени симптоми.

Протеините са важни хранителни вещества за физическата и умствената дейност. Те са необходими и при спазване на здравословна и балансирана диета и ви помагат да отслабнете.

Според учени от Yale University, Кънектикът, диетата, богата на белтъчини, позволява на човек да отслабва средно на всеки 10 и 20 дни, ако се храни правилно. При липса или недостиг на протеини тялото може да подаде следните сигнали:

1. Косопад

Това е така, защото косата се състои главно от протеин, като дефицитът на биотин е основната причина.

2. Напукани устни

Това се дължи главно на липсата на цинк и желязо. Консумацията на коприва и леща може да доведе до изчезване на тези пукнатини и на сухите устни.

 

3. Бели петна по бузите

Липсата на мастни киселини в организма произвежда тези петна по кожата. Продукти, които ги елиминират, са ядки, бадеми, слънчогледови семки и чиа.

 

4. Намалена мускулна маса

При липса на протеин се наблюдава намаляване на мускулите. Мускулната маса се храни предимно с протеини и е значително намалена, когато липсва този хранителен елемент.

 

5. Преяждане

 

Ако винаги сте гладни и ви се ядат храни с високо съдържание на въглехидрати и захар, проблемът може да е в това, че ядете твърде малко храни, богати на белтъчини.

 

6. Проблеми с кожата и ноктите

При недостигът на белтъчини ноктите ви стават чупливи, крехки и в някои случаи и с бели ивици и кафяви петна по тях. Липсата на това вещество може да засегне и кожата, тъй като протеинът помага за регенерацията на клетките. Ако това се случи, ще забележите, че тя е суха, люспеста и напукана.

 

7. Мастен черен дроб

Мастният черен дроб е един от най-честите симптоми на дефицит на протеин и ако не се лекува, той може да се превърне в потенциална чернодробна недостатъчност. Това е често разпространено при консумиращите големи количества алкохол, хора със затлъстяване и дори деца.

 

8. Безсъние

Ако имате проблеми със съня или страдате от постоянна липса на такъв, най-вероятно състоянието ви се дължи на протеинов дефицит. Затова се препоръчва преди лягане да се консумират храни, богати на белтъчини.

За да се избегне недостигът на протеин в организма, се препоръчва да се изяждат поне 8 грама протеин на ден на килограм телесно тегло. Например, ако човек тежи 70 кг, за да е здрав, трябва да консумира поне 56 грама белтъчини на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай