70 години от смъртта на Петър Дънов

70 години от смъртта на Петър Дънов | StandartNews.com

София. Днес се навършват 70 години от смъртта на Петър Дънов – Беинса Дуно. През 2014 година се честват и 150 години от неговото рождение, посочва БГНЕС.

Основните теми на лекциите на Петър Дънов са мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.

Дънов дава упражнения за дишане, медитация и концентрация. Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.

Учението му в България е известно под името дъновизъм, а последователите му — като дъновисти. Те се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство. Самият Дънов не одобрява термина „дъновисти".

Българската православна църква не приема идеите на Петър Дънов. Повечето християнски църкви разглеждат учението му като синкретично теософско учение или ерес. На 7 юли 1922 г. Архиерейски събор на Българската православна църква обявява Петър Дънов за самоотлъчил се от нея, а учението му — "за еретическо и опасно за вътрешния мир и обществения морал". Някои негови последователи също са отлъчени от Църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай