70 000 се изнасят в Сърбия за ЧНГ

Посрещаме Нова година при съседите заради дима, вкусната кухня и купона

70 000 се изнасят в Сърбия за ЧНГ | StandartNews.com

София. Близо 70 000 българи вече са направили своите резервации за посрещане на 2014 г. в Сърбия. Интересът към празнуването при съседите е дори по-голям в сравнение с миналата година, когато близо 60 хиляди наши сънародници избраха да си кажат първата наздравица за годината в Ниш и региона. Това обясни за "Стандарт" първият съветник в Посолството на Република Сърбия у нас Александър Миличевич. Само в трите най-луксозни хотела в центъра на Белград вече са резервирали празнични пакети над 1000 наши сънародници, обясни Йован Неделкович, който притежава сръбска туроператорска агенция.

Сред основните причиниq заради които избираме да празнуваме при комшиите вместо в родните курорти, е липсата на забрана за тютюнопушене в заведенията и хотелите, обясниха родни туроператори. Българите харесват и сръбската кухня, която е с натурални продукти и е изключително вкусна. Купонът също е на ниво, като веселието за разлика от празника в много европейски държави не приключва до сутринта. Веселбата пък задължително е гарнирана и с български хора и танци, ако нашите туристи са многобройни, обясниха туроператори.

Цените на пакетите понякога са дори по-евтини в сравнение с предложенията за посрещане на Новата година у нас, обясниха още представители на агенции. Вече трета година организираме подобни пакети в Ниш и клиентите ни са изключително доволни, казват туроператори. Освен Ниш в офертите на родните агенции присъстват оферти за празника в Белград, Нови Сад, Пролом баня, Железни врата и ски курорта Бабин зуб.

Оферти за две нощувки със закуски и вечери, една от които на самия празник, могат все още да се намерят за под 300 лв., като давате с 20-30 лв. повече за 4-звезден хотел, показва справка в офертите на туроператорските агенции. Между 35 и 50 евро излиза кувертът за празничната вечеря с музика на живо и богато меню, показват още офертите в нета. Цената за празничната вечер е такава, ако платите престой за между 3 и 7 нощувки.

Българи са резервирали Дявола варош

Целият хотел в Дявола варош - малък град в Сърбия с уникални скални образувания, конкурент на Белоградчик в класацията за едно от седемте чудеса на света, е запазен от българи за Нова година. Това каза Драган Паунович, председател на регионалната стопанска камара. И други хотели чакат българи, за да посрещнат 2014 г.
Българите най-много харесват това, че при нас се пуши, коментира готвач от сръбски ресторант в града. Харесват нашата храна. Месото ни е натурално, прясно и го приготвяме по стари народни рецепти, допълва той. Сърбите не се увличат по чужди кухни и екзотични подправки. За Нова година в Сърбия посрещат гостите с плескавици - обикновени и пикантни, домашен суджук, телешко с гъбен сос, плата с много запечени зеленчуци - тиквички, моркови, патладжани. Салатите са от кисело зеле и леко кисели червени чушки. На масата не може без люто, казва готвачът. У нас казват, че който не яде люто, се страхува от жените, допълва той. С аператива сервират и домашна баница, приготвена от зряло сирене и масло. Ниш е родината на бюрека. Първата рецепта е написана тук през 1498 г. от местен пекар. В ресторанта предлагат над 100 вида вина. За една вечеря на човек в ресторанта гостите плащат по 3-4 хил. динара. Това са 30-40 евро.

Търсят парти на Балканите

Освен офертите за Сърбия най-бързо се продават тези за посрещане на Нова година в Македония. Това обясни председателят на Българската асоциация на туроператорите и туристически агенти Байко Байков. Традиционно немалка част от българите избират за празника хотелите край Охридското езеро, както в Охрид, така и в Струга. Причината отново е същата - ниската цена, близък манталитет и невероятен купон. Цените за 4 дни са около 400 лв. в 4-звездните хотели, като толкова излиза и празникът в Албания, към която за първа година също има сериозен интерес, обясняват туроператори. Търсят се и обиколни екскурзии из Балканите, които включват по няколко държави - например Сараево в Босна, съчетано с Дубровник в Хърватска и Будва в Черна гора. Естествено и през тази година има много оферти за празника в Гърция и Турция, като в първата страна се търсят остров Тасос и Солун, докато във втората традиционният интерес е към Истанбул, Кушадасъ и Анталия.

Тайланд е хит сред екзотиките

Тайланд е хит сред тазгодишните предложения за по-екзотични дестинации за посрещане на Нова година. Това обяви председателят на Българската асоциация на туроператорите и туристически агенти Байко Байков. Справка в сайтовете на туроператорите показва, че цените за 10-12-дневна почивка с празнична вечеря започват от 1450 евро за най-нискокатегорийните хотели, около 1800 евро за 4 звезди и стигат до 2500 евро за 5 звезди. Допълнително обаче се заплащат входна виза и летищни такси. Така към сумата, която всеки трябва да извади от джоба си, се добавят 300-330 евро.

Сред по-интересните варианти на екскурзията е комбинация с Малайзия - Куала Лумпур. Цените на почивката са съизмерими с предложенията, които предлага единствено Тайланд, а за същата сума получавате възможността да разгледате две държави. Вече традиционен е станал интересът на българите и към посрещане на празника в Дубай. Цените за Нова година с 4-5 нощувки излизат около 750 евро, показва справка в офертите на туроператорите. За 10 дни в Доминиканската република за Нова година пък ще трябва да броите поне 3000 лв.

Сред европейските предложения най-търсени са пакетите за Италия и Испания, обясни Байков. 5 дни и празник в Сицилия например излизат около 600 евро. Ако изберете автобусен вариант, в който да разгледате и част от Италия, цената се вдига с около 100 евро. Срещу 500-600 лева пък можете да прекарате празника в Милано, като освен трите нощувки в града на модата автобусната програма предвижда и една нощ в хърватската столица Загреб. Седмица във вечния град Рим със самолет пък излиза около 1500 лв. Цените за посрещане на Новата 2014 г. в Испания започват от 1000 лв. и се покачват почти двойно, според избрания транспорт и конкретната дестинация.

Наталия Малчева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай