63 бежанци в яхта за шестима (ОБЗОР)

63 бежанци в яхта за шестима (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турци задигнаха лодката близо до Истанбул, спипаха ги до Шабла

Варна. Екшън като на кино спретнаха турски бандити. Те наеха българска яхта от Варна за разходка до Истанбул, малко преди мегаполиса в южната ни съседка я откраднаха от капитана и натовариха на нея 63 бежанци за Румъния. Край нос Шабла обаче бегълците от Афганистан и Сирия бяха спипани заедно с двама турци. Схемата, заработила преди три дни, беше разбита, когато катер на Гранична полиция спипа на път за северната ни съседка бежанците на борда на лодката.

По чудо и само благодарение на хубавото време пренатоварената яхта не е поела към дъното. Нямаше да оцелее нито един от тайните бегълци на нея, категорични са морските вълци. Луксозната лодка е планирана да вози 6 пътници и 4-членен екипаж. На борда й обаче имало 56 афганистанци, петима сирийци и двама турци. Те доплаваха в неделя сутринта с яхтата до Морска гара-Варна под конвоя на катер на Гранична полиция. 18 са жените сред тях, 16 пък са деца на възраст от 3 до 12 години, като най-малкото е бебе в памперси. Благодарение на намесата на кмета на Варна Иван Портних дойдоха и допълнително 2 линейки. Лекари с маски извършиха първоначалните прегледи на чужденците, взеха кръвни проби, а след това експерти от РЗИ започнаха изследвания за чревни инфекции, холера и за ебола.

Яхтата "Св. Анна" е била наета в четвъртък от двама турци за разходка до Истанбул и обратно до Варна, обясни за "Стандарт" бизнесменът Лъчезар Братоев, шефът на "LZ yachting". Той е внесъл лодката у нас преди няколко години и я продал на сегашния й собственик за близо 90 000 евро. 3-4 дни преди това наемателите от южната ни съседка оглеждали морски луксозни возила, търсили моторна лодка, спрели се на ветроход, а след това решили да чартират морската красавицa с марката Bavaria 33 Cruiser под български флаг и с шкипер Стоян Стоянов. Нямали и голям избор, защото в момента се провежда голямата регата "Кор Кароли-Бавария 2014" и всички бързи лодки са ангажирани в нея. За разходката под наем я дала фирма "Евъргрийн". На турското пристанище Елеада близо до Истанбул бг яхтата спряла, за да се оправят документи на граничния пункт, а след това пътниците и капитанът пренощували в хотел. Но на сутринта шкиперът установил, че яхтата и турците изчезнали яко дим.

Спипаната на нос Шабла "Св. Анна" била управлявана от единия турчин, който бил самозванец без капитанско право. Според морските вълци луксозната яхта вече не може да вози клиенти. Платната са накъсани, двигателят е прегрял, а в нея всичко е изпоцапано, все едно са разлели помия.

Афганистанците и сирийците останаха да нощуват в база на Гранични войски във Варна, а в понеделник ще бъдат насочени към бежанските лагери. БЧК им раздаде пакети с храна за 24 часа, одеяла, дезинфектанти, сапун и веро.

Децата 4 дни не яли и не пили вода

Децата на яхтата са били силно изтощени. 4 дни те не са яли нищо и не са пили вода, каза шефката на варненската УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Жанета Георгиева. Всички хлапета бяха прегледани от лекарите в морската столица. Две от децата в най-тежко състояние обаче ще останат под наблюдение на медиците. Това са 16-годишен младеж с вроден сърдечен порок и 3-годишно хлапе, тъй като са силно дехидратирани. По-голямото дете още през нощта е било откарано с катер от Шабла до болницата в Каварна за преглед, а в неделя бе преместено в УМБАЛ "Св. Марина". Няма опасност за живота му.

По-малкото дете остана и през нощта с майка си под наблюдение, докато организмът му се възстанови. "За щастие те нямат температура, кашлица или инфекции", каза доктор Мина Латева от Спешния детски център към Университетската болница "Света Марина".

Капитанът плаче, чужденците мълчат от страх

Кап. Стоян Стоянов на яхтата, който бе зарязан край Истанбул без документи, се върна в България. 65-годишният морски вълк е бил много разстроен, направо се разплакал със сълзи на кея на Морска гара заради преживяното. Мъжът не можел да повярва, че е останал жив и че не са го опандизили в турски зандан. Трафикантите са си прибрали пари от бежанците и изчезнали вдън земя.

Ако вятърът не е бил западен и е имало вълнение, всички до един на борда на на яхтата са щели да се издавят, казва шефът на "LZ yachting" Лъчезар Братоев.

"Видях ужаса в очите на тези нещастни хора", каза за бежанците областният председател на БЧК Илко Раев. Толкова са били изплашени, че не са можели да говорят. А и не знаели английски. Наложило се да викнат сирийски лекар, който работи в село близо до Варна, за да превежда. Граничните полицаи направили обиск на хората - от джобовете си вадели всякаква валута.

Bavaria 33 Cruiser се наема за €2340

Откраднатата яхта Bavaria 33 Cruiser е от по-висок клас, но сред морските вълци минава за черупка. Причината е, че максималната й дължина е 10,65 метра, а ширината - 3,48 м. Явно бежанците са били накачулени един върху друг на нея. Според офертите на LZ яхтинг Bavaria 33 Cruiser се дава под наем на ден за 390 евро, а за седмица - за 2340 евро. Цената включва наема на яхтата плюс капитан. Двигателят е Volvo Penta D1 -30, а мощността й - 29 к.с. Максималната скорост, която развива, е 6-7 възела. Яхтата има две кабини с общо 4 легла и салон. На борда й има баня с топла вода, вакуумна тоалетна, хладилник, готварска печка с фурна, TV, DVD, CD, както и принадлежности за риболов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай