61% от българите искат да останем в Евросъюза

61% от българите искат да останем в Евросъюза | StandartNews.com

Ако днес в България се проведе референдум за излизането на страната ни от ЕС, 61 на сто ще гласуват да останем в съюза. Това сочат данните от проучване на агенция "Маркет линкс", направено специално за bTV. Според резултатите едва 20 на сто от анкетираните биха предпочели да видят България извън ЕС, 8% са без отговор, а 11 на сто не биха гласували.

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум - близо 90%.
"Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект", коментира Димитър Живков от "Маркет линкс". Той направи и паралел с Брекзит - както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС. Според партийната принадлежност повечето симпатизанти на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС.

Особено изразено е това при електората на ГЕРБ, 80% от които са на това мнение. На обратния полюс - но отново с по-голяма степен на одобрение на членството ни в ЕС, са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт.

Голяма част от българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.
Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания: на Острова пребивават около 60-70 хил. българи, т.е. може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там. Затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания, коментират от "Маркет линкс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай