6 храни за млада и сияйна кожа

Здравето и красотата идват отвътре а подходящата храна може да направи чудеса. Ето няколко храни, които ще повлияят на кожата ви да засияе:

6 храни за млада и сияйна кожа | StandartNews.com

Здравето и красотата идват отвътре а подходящата храна може да направи чудеса. Ето няколко храни, които ще повлияят на кожата ви да засияе:

РИБА

Мазните риби /сьомга, сардини, скумрия/ са чудесен източник на протеини. Освен това са богати на омега-3 мастни киселини и забавят процесите на стареене. Омега-3 мастните киселини подобряват съня, което е особено важно за красива и здрава кожа.

Сьомга котлет на скара

Рибата се измива и поставя в средно дълбока тавичка. Подправя се с копър, черен пипер и сол. Накрая се поливат с изцеден лайм или лимон и малко зехтин, тавичката се похлува и се прибира в хладилника рибата да се маринова.Барбекюто (или грил тиган) се загрява добре и котлетите се поставят отгоре. От време на време може да се поливат с маринатата.

 

 

СПАНАК

  • Спанакът е много богат на лутеин. Приемането на 10 мг от жълтия пигмент лутеин под формата на добавки благоприятства еластичността на кожата. В спанака има също витамин А, който помага за образуване на нови клетки и отстраняване на старите също така е полезен за лечение на акне.

Салата с бейби спанак и орехи

Почистете спанака добавете маруля и рукола и ги накъсайте с ръце в голяма купа. поръсете със сол, черен пипер на вкус и леко натрошените орехи, ако са много едри.Отделно разбийте заедно съставките за дресинга (зехтин - 3с.л., мед - 1 с.л., балсамов оцет - 3 с.л., горчица - 1 ч.л), докато меда не се разтопи напълно. Залейте спаначената салата с дресинга и объркайте добре.

 

 

ЧЕРЕН ШОКОЛАД

  • Шоколадът е богат на антиоксидантите флавоноиди, които подобряват хидратацията на кожата и помагат за добрия й тонус. Освен това, шоколадът винаги създава настроение.

Домашен горещ шоколад

Двата вида шоколад се нарязват на малки парченца (млечен шоколад - 30 г черен шоколад - 50 г). В малка касерола се слага 1/3 от прясното мляко (общо количество прясно мляко 300 мл). Добавят се шоколадовите парченца. Сместа се слага на слаб огън и се бърка непрекъснато до пълното разтваряне на парченцата. Когато шоколадите са стопят напълно, постепенно се добавя останалото мляко. Разбърква се още малко. Течността не трябва да завира.

 

 

 

Домати

  • Доматите съдържат ликопен, фитохимикал, който ги прави червени, което помага за увеличаване на силата на колагена - протеин, който прави кожата да изглежда млада. Доматите също могат да помогнат на кожата да се бори с окислителния ефект на UV лъчите - най-големият враг на кожата.

Чери домати на фурна с моцарела

Измийте доматчетата и ги наредете в тавичка, като ги овкусите със сол, черен пипер, нарязан магданоз, риган и щипка захар (за да станат доматите по-сладки). ПО желание може и няколко скилидки чесън. Печете на 200 градуса за 10-15 мин. Малко преди да извадите тавичката добавете моцарелата. С брускети е прекрасно предястие.

 

 

 

ЗЕЛЕН ЧАЙ

  • Добрата хидратация на кожата е много важна. Зеленият чай действа като отличен антиоксидант поради наличието на катехини, които притежават силни антиоксидантни и други полезни свойства.

Смути със зелен чай и авокадо

Смесете половин авокадо с половин чаша чай и му се насладете. Препоръчително е да го пиете сутрин или в средата на деня, за да се възползвате максимално от енергията му.

 

 

 

МЕД

  • Медът е вълшебна храна за организма. Пази от възпаления, рани и обриви. Освен това е чудесен подсладител. За хубава кожа медът може да се използва и външно: намажете си лицето с мед за почистване, успокояване и омекотяване.

Маска с алое и мед

Разбъркайте 2 чаени лъжички мед с 1 ч л гел от алое и приложете върху чиста кожа за 10 до 20 минути. Медът подхранва в дълбочина и съживява кожните клетки. Алоето пък успокоява възпаленията в кожата, премахва зачервяването, особено при слънчево изгаряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай