5 часа вадиха син и майка от снега (обзор)

5 часа вадиха син и майка от снега (обзор) | StandartNews.com

Спасители ги теглиха 200 метра с въжета, за да не тръгне лавина

Повече от 5 часа спасители се бориха за живота на майка и син. Поредната тежка акция служителите от ПСС-Банско започнаха малко след 16 ч вчера. Тогава бил получен сигнал за бедстващи 55-годишна жена и 36-годишния й син от София. Те били в края на един от улеите в района на Демянишка долина, под връх Тодорка. Снегът бил до кръста и двамата нямало как да се измъкнат и да продължат към ски зоната. Те са карали екстремни ски по необработени терени.

Веднага на акция били вдигнати десетима планински спасители. Те преценили, че районът е лавиноопасен и единственият вариант бил да се използва лебедка за изваждането на двамата.

Бедстващите били изтеглени нагоре със спуснатите около 200 метра въжета. Двамата не са пострадали, но били силно изплашени и стресирани. "Спасителната операция беше много тежка, цяло чудо е, че двамата не са предизвикали лавина. Имаше голям риск и за нас. Приключихме успешно акцията към 21,00 часа в четвъртък", споделиха планински спасители.

Преспите взеха още две жертви

Още две жертви взе снежното бедствие в Кърджалийско. С тях загиналите заради природната стихия в региона стават трима. Край ардинското село Бистроглед вчера сутринта е бил открит трупът на 56-годишен мъж, живеещ в една от махалите на селото. Той бил намерен в пряспа. При огледа не са открити улики за извършено престъпление, а аутопсията показала, че смъртта е настъпила след измръзване.

Близки на мъжа разказали, че снощи той тръгнал към Бистроглед, за да зареди джиесема си в местния магазин, където имало генератор, и не се прибрал у дома. В петък сутринта съседите му тръгнали да го търсят и го намерили в пряспа край пътя. Вторият труп пък е открит край чернооченското с. Куцово. На него се натъкнали местни хора, тръгнали да разчистват снега.

Мъжът е непознат за жителите в района. Предполага се, че това е обявеният за общодържавно издирване на 10 март 47-годишен мъж от Горни Воден, който гостувал на семейство в кърджалийското с. Ненково. Селото се намира на около 10-ина километра от мястото, на което е открит трупът. Първата жертва на стихията беше открита на 9 март на 3 метра от автобусната спирка на с. Горна кула на главния път Кърджали - Крумовград.

Междувременно областният управител Илия Илиев отмени бедственото положение на територията на област Кърджали, считано от 15 ч в петък поради отпадане на обстоятелствата, послужили като основание за обявяването му, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Подпочвени реки наводниха Пловдив

Спешни мерки да се предотвратят наводнения заради високите подпочвени води предприеха кметовете на общини в равнинната част на Пловдив. Въпреки това десетки къщи са с наводнени дворове, приземни етажи и мазета в общините Хисаря, Първомай, Садово и Съединение. Само вчера са подадени 17 сигнала в Съединение и 2 в село Цалапица, община "Родопи", съобщиха от пожарната в Пловдив.

Заради обилната влага нивото на подпочвените води рязко се покачи. Проблемът се усложнява заради неспиращите валежи и интензивно снеготопене. От края на февруари до момента са подадени близо 60 сигнала в село Старо Железаре, подгизнали са десетки домове и в близките села, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева. "За да не се стига до ново бедствие, от вчера в община Съединение започнахме спешно почистване на отводнителните канали.

Чистим над 10 километра съоръжения, но е много кално и тежката техника не може да работи", съобщи за Дарик кметът Георги Руменов. По думите му, близките язовири "Точиларци", "Драгойново" и "Найдено Герово" преливат контролирано, а река Потока има достатъчно свободен обем да поеме високите води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай