50 лева по Коледа за пенсионерите

50 лева по Коледа за пенсионерите | StandartNews.com

София. По 50 лв. бонус за Коледа ще получат възрастните хора с пенсии до 251 лв., научи "Стандарт" от депутати от БСП. Финансовият министър е успял да осигури близо 50 млн. лв. за добавката. Тя ще зарадва близо 1 млн. пенсионери. Първоначално правителството обмисляше да търси коледни бонуси за хората с пенсии до 200 лв.

"Макар и с малки стъпки след ледниковите периоди идват добри дни". С тези думи социалният министър Хасан Адемов защити пред парламента бюджета на НОИ и по-големите социални плащания през 2014 г. От 1 юли пенсиите ще бъдат повишени по т.нар. швейцарско правило с близо 3%, а от 1 януари обезщетението за гледане на малко дете скача от 310 на 340 лв.

От Нова година с 200 лева до 2400 лв. се увеличава максималният месечен осигурителния доход. Както и минималните осигурителни прагове по 44 икономически дейности и професии ще нараснат средно с 2,6 на сто.

Дебат за банките след бюджета

Обществената дискусия за проблемите с банките и фирмите за бързи кредити се отлага за дните след приемането на бюджета за 2014 г. Тя трябваше да е в 14,30 ч. в сряда, но депутатите очакват дълъг пленарен ден, тъй като за сряда останаха дебатите на първо четене на разчетите в хазната. Проектът на Бюджет 2014 залага икономически ръст от 1,8%, който ще увеличи БВП до 81,582 млрд. лв. при прогнозна инфлация от 1,8%. Както и емитирането на нов държавен дълг до 4,4 млрд. лв. Ще бъде заложен дефицит 1,8% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетът предвижда отделяне на централизиран ресурс от 500 млн. лв. за "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Идеята е общините да печелят пари от този нов фонд, като кандидатстват с проекти. На същия принцип са отделени и 100 млн. лв. за образование, 20 млн. лева за иновации и 20 млн. лева за военна подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай