50 лева коледни за бедните пенсионери

БСП стяга тимуровски команди за възрастните

50 лева коледни за бедните пенсионери | StandartNews.com

София. Финансовото министерство вече е поело ангажимент коледни добавки да получат хората с пенсии до 200 лв. Това потвърди депутатът от БСП Корнелия Нинова в Международния ден на възрастните хора. Какъв ще бъде размерът на коледните добавки предстои да се реши на дискусиите във финансовото министерство, допълни червената депутатка. "Решение ще има, когато се види изпълнението на бюджета в края на ноември", коментира по-късно социалният министър Хасан Адемов. Той припомни, че има два варианта - еднаква сума от 50 лв. за всички с пенсии до 200 лв. или диференцирани от 20 до 50 лв., като по-високата сума е за хората с по-ниска пенсия. Близо 800 хиляди са възрастните, които ще получат коледни добавки.

От БСП вече са готови с примерен вариант на Закон за възрастните хора. И шефката на социалната комисия Корнелия Нинова ще организира дискусии в парламента с пенсионерски организации. Една от важните точки в закона е създаването на доброволчески отряди към всички общини. По почина на тимуровските команди. Доброволците ще се грижат за възрастните хора като им пазаруват и им помагат в домакинството. Законопроектът ще бъде внесен и гласуван в парламента до края на годината. Част от червените кметове обаче имали резерви към законопроекта, тъй като им се вменявали задължения да обезпечават например пенсионерите с клубове. Градоначалниците нямали нищо против да дават помещения, но искали държавата да поеме разходите по тока и парното.

БСП твърдо застава и зад намерението да се замрази възрастта и стажът за пенсиониране от 1 януари 2014 г., коментира Корнелия Нинова. По думите й ако се въведе механизъм за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота, през 2015 г. може да се очаква евентуално увеличение на годините за пенсия. "Предложението е да се вземе преходен период от 3 години, да се види дали и с колко има нарастване на средната продължителност на живот за този период и през следващите 3 години това нарастване да се разположи пропорционално в увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране", обясни схемата Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай