50 бона кредит за младежки бизнес

50 бона кредит за младежки бизнес | StandartNews.com

Предприемачите до 29 години от Северозапада ще имат предимство

Безработните младежи на възраст до 29 г., дълготрайно безработните и тези с ниско образование, както и хора в предпенсионна възраст са приоритетните групи в политиката на социалното министерство за насърчаване на заетостта.

Евтини кредити до 50 000 лв. ще може да получат младежи, които стартират собствен бизнес. Финансирането ще дойде от новосъздадения Фонд на фондовете, който управлява средствата по финансовите инструменти на ЕС. "За първи път с евросредства ще се осигури микрофинансиране на млади предприемачи на възраст до 29 г., като с приоритет ще бъдат хората от Северозападна България и други региони с висока безработица", посочи министърът на труда Зорница Русинова. Преди това по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат подбрани безработни младежи и обучени за бъдещи предприемачи. Схемата е на стойност 5 млн. лв., като по нея ще се предостави комплекс от обучения и услуги, които да подпомогнат младите хора в разработката на идеите си за собствен бизнес, в придобиването на нужните мениджърски умения, в разработването на успешни бизнес планове. Именно с тези бизнес планове младите предприемачи на по-късен етап ще кандидатстват за евтини микрокредити. ОП "Развитие на човешките ресурси", която се управлява от социалното министерство, първа подписа споразумение с Фонда на фондовете за предоставяне на 50 млн. евро за новите финансови инструменти. Не само младежи ще имат достъп до евтини кредити за стартиране на собствен бизнес, посочи Русинова. Такава възможност ще се даде и на работещи, и на безработни на по-късен етап.

Очаква се Фондът на фондовете да заработи от началото на 2017 г. Министерството на труда е планирало с част от 50-те милиона евро, с които участва във фонда, да бъдат гарантирани и евтини кредити за създаване и развитие на социални предприятия. Социалното министерство подготвя и промени в Закона за насърчаване на заетостта, в които да регламентира специални пакети за дълготрайно безработни, които приемат да започнат работа извън населеното място, съобщи министър Русинова. В момента на много места в страната липсват работодатели и целта е да стимулираме мобилността на хората, посочи Русинова. Пакетите за мобилност ще включват поемане на транспортните разходи по преместването, също и разходите за наем през първите няколко месеца, както и таксите за детска градина, ако семейството има деца. От тази помощ ще може да се възползват безработни, регистрирани повече от 12 месеца в бюрата по труда. Подобни пакети за мобилност ще се предлагат и на младежи, които излизат от домовете за лишени от родителски грижи.

Ваучерите за обучение вече с 15% собствено финансиране

Наесен социалното министерство ще стартира една от най-популярните в предишния програмен период 2007-2014 г. схеми - "Аз мога". По нея над 60 000 работещи българи изкараха безплатни обучения по чужди езици, компютри или нова професия. Този път обаче схемата ще бъде достъпна само за заети със средно и по-ниско образование, като при това ще се изисква от всеки одобрен да заплати 15% от стойността на обучението си. Аргументите на социалното министерство да изключи висшистите от схемата за обучение е, че на пазара на труда те лесно намират работа, докато за останалите е по-трудно да се реализират. А искането за съфинансиране министърът на труда Зорница Русинова мотивира така: "Добре е да контролираме системата на професионална квалификация и чрез самосъзнанието на хората, като те си плащат." Бюджетът на новата схема е 50 млн. лв. и с тях е планирано 54 000 работещи да преминат през курсове на обучение по тяхна преценка. Цената на един курс ще варира от 700 до 1200 лв. "Ако има голям интерес, може да осигурим по-голям ресурс", посочи Русинова.

За улеснeние на гражданите: Откриват почасови забавачки в общините

Почасови забавачки и детски кътове ще бъдат разкрити в сградите на публични институции, които се посещават от много граждани. В тях родители ще може да оставят децата си под надзора на детегледачи, докато си свършат работата. Идеята е на социалния министър Зорница Русинова, която обяви, че един от приоритетите й е подпомагане на работещите майки и семейства. Очаква се през юли да бъде официално обявена възможността общини и други публични институции да кандидатстват с конкретни проекти за разкриване на забавачки в техни сгради. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на националния план за заетост. Това ще бъдат малки проекти за ремонт и обособяване на помещенията, както и тяхното обзавеждане. Социалното министерство ще осигури също така и обучението и наемането на детегледачите, които ще са безработни, регистрирани в бюрата по труда. В детските кътове ще могат да оставят хлапетата си и самите служители на съответната община или публична институция. Ако общината реши да открие на своя територия целодневна детска градина, тя ще трябва да дофинансира издръжката й. През следващата седмица мярката ще бъде обсъдена от Съвета за насърчаване на заетостта.

Само 653 деца в интернатите

Осигурени са 750 млн. лв. за настаняването им в условия, близки до семейните

Само 653 деца на възраст от 3 до 18 г. са останали в домовете за лишени от родителска грижа и в следващите години те ще бъдат изведени от там. Това отчете министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която посети в понеделник новия център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в кв. "Надежда". През 2010 г. когато започна реформата по закриването на интернатите и преместването на хлапетата в тях в условия близки до семейната среда, броят им бе 7587, а институциите - 137. От тях най-многобройни бяха децата в домовете за лишени от родителска грижа на възраст от 3 до 18 г. - 3770.

От Европейския социален фонд са предвидени 650 млн. лв. и още 100 млн. лв. по програмата "Региони в растеж", с които в следващите две години трябва да започне изграждането на новите центрове от семеен тип и новите услуги за децата, които все още са в институции. "В момента правим изчисления какво ще е необходимо на всяка община от гледна точка на инфраструктурата и поддръжка на екипите", посочи Русинова. Първият етап на реформата приключи в края на м.г. със закриването на всички интернати за деца с увреждания. Хлапетата и младежите в тях са преместени в нови къщи от семеен тип, където получават индивидуални грижи от специално обучен персонал. Все още в домовете за медико-социални грижи има 653 изоставени бебета от 0 до 3 г. и именно към тяхното извеждане и настаняване в приемни семейства до намирането на осиновители ще бъдат насочени приоритетно усилията на държавата в следващите години. "Част от децата, които са в институции, са застрашени от отпадане в училище. Впоследствие това затруднява достъпа им до пазара на труда. Затова усилията ни са насочени както към тяхната образователна интеграция, а също и към превенция от социално изключване", каза министър Русинова.

Търсим помощ от УНИЦЕФ за осиновяванията

Социалното министерство покани УНИЦЕФ да сподели опита си при подобряване на законодателството, свързано с осиновяванията. Това стана ясно след среща на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова с представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде. Социалният министър е запознал организацията с усилията си да направи процедурата по осиновяване по-лесна и бърза за кандидат-родителите. В момента се готвят промени в Семейния кодекс, които ще бъдат представени до края на юни. Една от стъпките за улесняване на процедурата е 28-те регионални съвета по осиновяване да бъдат заменени от един национален съвет, който да заседава поне 3 пъти в месеца. В този съвет ще участват всички заинтересовани институции от правосъдието, образованието и здравеопазването, както и представители на гражданското общество.

"В последните няколко години, независимо че има доста голям интерес от страна на кандидат-осиновителите и над 2500 деца, които биха могли да бъдат осиновени, се наблюдава спад в броя на осиновяванията", посочи преди време министър Русинова. Справка на Агенцията за социални подпомагания показва, че през м. г. са осиновени 626 деца, докато през 2014 г. са 672. Броят им започва да намалява от 2010 г., когато са били 838. В същото време в регистъра на осиновителите има около 1500 чакащи родители.

Нов закон за социалните услуги през ноември

Нов закон за социалните услуги ще бъде предложен през ноември. Целта е съществуващата мрежа от социални услуги да се превърне в ефективна грижа за нуждаещите се. Законът ще регламентира предлагането на комплексни и интегрирани услуги - облекчен достъп до здравеопазване, до образование, социално подпомагане, помощ в реализацията на трудовия пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай